Klub poslanika PDP taži da se na dnevni red NSRS uvrsti Program reformi

Politika

Кlub poslanika PDP u NSRS uputio je danas zahtjev da se na dnevni red sutrašnje sjednice Narodne skupštine RS uvrsti Informacija o Programu reformi za BiH, i to, zbog važnosti dokumenta, pod tačkom dva dnevnog reda.

 

– Povodom usvojenog Programa predsjedavjući Predsjedništva BiH, predsjedavajući Savjeta ministara, te drugi domaći i međunarodni akteri u svojim izjavama su naveli da BiH i Republika Srpska nakon upućivanja ovog dokumenta u Brisel ulaze u Akcioni plan za članstvo (MAP), koji je format propisan isključivo za zemlje koje su donijele stratešku odluku da postanu punopravne članice Alijanse – navode u PDP.

 

Dodaju da, s druge strane, srpski član Predsjedništva BiH i funkcioneri vladajuće koalicije u RS tvrde da Program reformi ne uvodi Republiku Srpsku i BIH u MAP, te da će se saradnja sa NATO paktom nastaviti u postojećem formatu Individualnog akcionog plana parnerstva sa NATO (IPAP).

 

Imajući to u vidu, PDP smatra da je nedopustivo da tako važan dokument kojim se definiše put Republike Srpske i BiH ka NATO integracijama bude tajan i da o njemu svoj stav ne zauzmu institucije RS, prije svega Narodna skupština i Vlada Republike Srpske.

 

– Imajući u vidu prethodne stavove i odluke koje su potvrđivane u Narodnoj skupštini Republike Srpske na kojima je vladajuća koalicija okupljena oko SNSD gradila podršku naroda, PDP smatra da ne smiju ostati nikakve sumnje i nedorečenosti po pitanju dokumenta koji je potpisao srpski član Predsjedništva BiH. Narodni poslanici, ali i narod, imaju pravo da znaju šta se u njihovo ime odlučuje u Sarajevu, prije nego ovaj dokument bude poslat u NATO štab u Brisel -navode u PDP.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *