Vlada RS finansiranje propalog zdravstva prebacuje na opštine

Politika

Vlada Republike Srpske je bez adekvatne analize i pripreme odlučila da od 1. aprila ove godine finansiranje domova zdravlja prebaci na teret opština i gradova.

Članovi Sektora za lokalni razvoj i reformu javne uprave Socijalno ekonomskog savjeta SDS-a Marinko Božović i Miroslav Lučić, smatraju da će Vlada time usložniti ionako loše stanje u zdrvastvenim ustanovama, ali i dovesti u pitanje opstanak lokalnih zajednica i zdravlje stanovnika.

,,Reforma zdravstvenog sistema u Republici Srpskoj je neophodna jer je ovakvo stanje neodrživo o čemu govori i dug zdravstvenih ustanova od milijardu maraka”, ističu u SDS-u i dodaju da se ozbiljna reforma od koje bi koristi imali prvenstveno stanovnici Srpske mora provesti ozbiljno i uz detaljne analize.

,,O kakvoj ozbiljnosti se radi govori činjenica da su loklane zajednice od Vlade Srpske dobile samo e-mail u kome ih obavještavaju da od 1.aprila ove godine poslovanje domova zdravlja prelazi na teret opština”,ističe načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović.

On naglašava da nije jasno definisano i rečeno šta će biti s dugovima domova zdravlja, da li će biti preneseni u sistem lokalnih zajednica.

Da li se dugovi koji u ovom trenutku iznose više od 115 miliona maraka, pita Božović, na mala vrata prebacuju lokalnim zajednicama.

Takođe, navodi da vlada nije precizirala ni kako će poslovati domovi zdravlja čiji su osnivači dvije opštine, kao što je to slučaj sa opštinama Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo i preko čijeg budžeta će poslovati taj dom zdravlja.

U SDS-u ističu da nisu protiv reforme zdravstva i prenosa nadležnosti na opštine.

,,Zalažemo se za decentralizaciju Republike Srpske, ali decentralizacija ne znači samo prenos nadležnosti na opštine već i decentralizaciju prihoda”,kaže načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović i iznosi podatak da se na području grada Istočno Sarajevo kroz zdravstveni sistem u Fond zdravstva uplati znatno više novca nego što se iz Fonda vrati svim domovima zdravlja na teritoriji grada i bolnici u Istočnom Sarajevu.

,,Na području grada Istočno Sarajevo godišnje se kroz porez na zdravstveno osiguranje stanovnika prikupi 44 miliona maraka, a vrati se 39 miliona. Šta je sa razlikom od pet miliona maraka godišnje”, pita Božović i dodaje da se u proteklih 10 godina samo od te razlike mogla napraviti nova bolnica u Istočnom Sarajevu.

,,Da je Vlada napravila ozbiljnu analizu ne bi sada zagovarala tzv.pilot projekat”, ističu u SDS-u i dodaju da bi u taj pilot projekat trebalo uključiti i domove zdravlja koji posluju negativno pa da se u praksi vidi kako će se to odraziti na poslovanje zdravstvenih ustanova, ali i lokalnih zajednica.

,,I dosadašnji ugovori koje su domovi zdravlja potpisivali sa Fondom zdravstvenog osigiranja Republike Srpske su bili nepovoljni za zdravstvene institucije”,tvrdi predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić i podjeća da ljekari porodične medicine često zbog ograničenih sredstava nisu mogli da izdaju dovoljan broj recepata ili uputnica za specijalističke preglede.

,,Upozoravam da će ovakav način rada ugroziti zdravlje naših stanovnika. Mi na to nećemo pristati”, poručuje Lučić.

U SDS-u podsjećaju i da se lokalnim zajednicama se već godinama smanjuju naknade od koncesija i prihodi od PDV-a kako bi Vlada Srpske mogla vraćati svoje kredite.

BN televizija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *