Čović: Evidentno je da parlamentarna većina u BiH ne postoji

Politika

Evidentno je da parlamentarna većina u Bosne i Hercegovine ne postoji već neko vrijeme, izjavio je član Predsjedništva BiH Dragan Čović, te dodao kako ta činjenica ne smije zaustaviti provedbu Reformske agende i europski put BiH.

– Ja sam to već nekoliko puta rekao, i ne treba to uljepšavati, evidentno je da nemamo parlamentarnu većinu. Ali isto tako, novih izbora prije desetoga mjeseca sljedeće godine neće biti. Imamo izvršnu vlast kakvu imamo i trebamo raditi – kazao je Čović u Mostaru, nakon sastanka s voditeljem izaslanstva Europske unije u BiH Larsom-Gunnarom Wigemarkom.

Dodao je kako treba odvojiti pitanja koja su ključna za europski put BiH od međustranačkih nesuglasica.

– Sva pitanja koja se tiču Agende i našega europskog puta moraju biti izdvojena od naših neslaganja. Te naše igre i neslaganja morat će se riješiti na neki drugi način, bez obzira koliko je netko u pravu ili nije u pravu, a sve ono što je prošlo Vijeće ministara BiH, ja sam uvjeren, da će proći i parlamentarnu proceduru – kazao je Čović.

Wigemark se složio s Čovićevom ocjenom te je pozvao sve strane da se maksimalno angažiraju na provedbi preuzetih obveza.

– Potrebno je nastaviti s implementacijom ekonomskih i socijalnih reformi iz Reformske agende. Drago mi je što su predstavnici svih ključnih političkih stranaka u više navrata izrazili spremnost da međusobne razlike ostave po strani kako bi se europski put BiH mogao nastaviti – izjavio je Wigemark.

Komentirajući odluku Vijeća ministara BiH o povećanju trošarina na naftu i naftne derivati, Wigemark je kazao kako je ta odluka ključna za daljnji ekonomski rast BiH i otvaranje novih radnih mjesta, jer od provedbe te odluke ovisi nastavak izgradnje prometne infrastrukture.

– S druge strane, razumijem zabrinutost poljoprivrednika. U proteklih nekoliko mjeseca susreo sam se s tisućama poljoprivrednika širom BiH. Oni su u jako teškoj situaciji i moramo razmisliti o tome kako pomoći tim ljudima. Postoje brojni način kako to uraditi i nadam se kako će Europska unija i domaće institucije pronaći najbolja rješenja za njih – poručio je Wigemark.

Čović se dotaknuo i izmjena Izbornoga zakona BiH, kazavši kako će hrvatske političke stranke do kraja travnja u parlamentarnu proceduru uputiti svoje prijedloge tih izmjena, kako bi se ispunio barem minimum zahtjeva koji proizlaze iz presuda Ustavnog suda BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *