Rad u javnom interesu za blaža krivična djela

Politika

Ministarstvo pravde Republike Srpske objavilo je javni poziv za prijavu učešća pravnih subjekata u realizaciji mjere rada u javnom interesu kao alternativne vrste krivične sankcije za blaža krivična djela, rečeno je danas u ovom ministarstvu.

 

Portparol Ministarstva pravde Republike Srpske Sanja Džombić istakla je da je rad u javnom interesu alternativna vrsta krivične sankcije isključivo za kratkotrajne kazne zatvora koja se počiniocu krivičnog djela, po odluci nadležnog suda, može izreći u situacijama kada, na njegov zahtjev, sud može odluku o zatvorskoj kazni da zamijeni ovom vrstom sankcije.

 

– Ova sankcija se primjenjuje kao alternativa isključivo za kratkotrajne kazne zatvora, koje se izriču za blaža krivična djela, do godinu dana, i to u situacijama kada se radi o učiniocu koji nije ispoljio veći stepen težine i opasnosti, niti su prouzrokovane teže posljedice – rekla je Džombićeva.

 

Ona je navela da se rad sastoji od društveno korisnog rada koji ne vrijeđa ljudsko dostojanstvo i ne radi se u svrhu profita, već da osuđenik aktivnim stavom, radom i predanošću pokaže da se iskupio zbog učinjenog krivičnog djela.

 

– Djelatnosti su mnogobrojne, a odnose se na humanitarni rad, ekologiju, komunalne poslove, rudarstvo, energetiku, djelatnosti od opšteg interesa – vode, putevi, šume, obale, banje, zaštićena područja – kaže Džombićeva.

 

Ona je rekla da prijava pravnog subjekta na javni poziv treba da sadrži podatke o poslovnom imenu pravnog subjekta, registraciji djelatnosti, vrsti poslova koji se mogu obavljati kod pravnog subjekta, podatak o mjestu i sjedištu pravnog subjekta, potvrdu o registraciji poslovnog subjekta kao poreskog obveznika, kao i dokaz o postojanju mjera zaštite na radu.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *