Zategnuti odnosi u SzP: Mektića guraju u duel sa Ivanićem?

Politika

Savez za promene imaće zajedničkog kandidata za predsjednika RS i srpskog člana Predsjedništva BiH.

Ovo je odgovor iz SDS na tvrdnje njihovih partnera iz NDP da će sa PDP kandidovati aktuelnog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića za predsjednika RS.

– To što u javnost plasira potpredsjednik NDP Zdravko Krsmanović može se tumačiti samo kao njegov lični stav, jer Savezu za promjene tek predstoje razgovori o kandidatima. Što se nas tiče, mi već sada imamo nekoliko imena u opticaju – od Vukote Govedarice, Darka Babalja, Miće Mićića, Mirka Šarovića, Milana Miličevića do Dragana Mektića, kako za funkciju predsjednika RS, tako i za člana Predsjedništva BiH. S obzirom na popularnost koju ima među narodom, postoje već neka razmišljanja o Draganu Mektiću kao kandidatu za predsjednika RS – kaže za „EuroBlic“ izvor iz SDS.

Istovremeno, potpredsjednik stranke Milovan Bjelica nije želio da govori o kandidatima SDS za dvije ključne funkcije u RS, kao ni o kandidaturi Ivanića za predsjednika RS, za šta se zalažu u NDP.

– Sigurno je da će Savez za promjene izaći jedinstveno na izborima i sa zajedničkim kandidatima. Ima više imena u igri oko kojih će se diskutovati – rekao je Bjelica.

Šef poslaničkog kluba PDP u Narodnoj skupštini RS Miroslav Brčkalo kaže da je „činjenica da njihov počasni predsednik Mladen Ivanić dominira na političkoj sceni BiH“ i da treba da bude kandidat za jednu od dve ključne pozicije.

– Ne bih prejudicirao da li je to kandidat za predsjednika RS ili člana Predsjedništva BiH. Ali o svemu se mora konsultovati najveća opoziciona partija – SDS. Nakon što se završe njihovi unutarstranački izbori u maju, normalno je da će jedna od prvih tema zajedničkog opozicionog djelovanja biti dvije ključne pozicije oko kojih ćemo praviti i kompletnu strategiju same kampanje. Istraživanja koja su rađena govore da Ivanić najbolje stoji, ali to ne znači da smo mi isključivi. Poštujemo i uvažavamo ulogu SDS kao najveće opozicione partije i razgovaraćemo o svemu – rekao je Brčkalo.

Mektiću raste popularnost u narodu

Istovremenu, pažnju javnosti izazvala je i najava potpredsjednika NDP Zdravka Krsmanovića o mogućem formiranju bloka centra kojeg bi činili PDP, NDP i DNS, koji je sada dio vladajuće koalicije u RS. Iz stranke Marka Pavića za sada ne žele da o tome spekulišu.

– Demokratski narodni savez ima svoju politiku. Svih ovih godina je vodio principijelnu politiku i bio potpuno jasan u sprovođenju svojih kritičkih stavova. I sad, a i ubuduće će sam odlučivati o svojoj politici. Sada je tu gdje jeste, a to je koalicija sa SNSD i Socijalističkom partijom. Šta se može dešavati ubuduće, odlučivaće organi stranaka. Za sada se o tome uopšte ne priča – kaže generalni sekretar DNS Dragutin Rodić.

Govedarica ostaje na čelu SDS

Unutarstranački izbori u SDS trebalo bi da budu održani u maju, kada će se birati novi Glavni odbor i Predsjedništvo stranke.

Mada se u javnosti spekuliše o opstanku Vukote Govedarica na čelu stranke i posle unutarstranačkih izbora u maju, sagovornici iz vrha stranke tvrde da je on siguran predsjednik SDS do 2020. godine, odnosno do sljedeće redovne Skupštine stranke.

Blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *