Izetbegovićeva pozicija u SDA zasad nije ugrožena

Politika

Liderska pozicija Bakira Izetbegovića u SDA, nakon neuspelog zahteva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije nije upitna.

Tako, bar za „EuroBlic“ tvrde pojedini članovi vrha SDA, koji su preksinoć prisustvovali šestočasovnoj sednici Predsedništva stranke, koja je završena bez konkretnih zaključaka i koja bi trebalo da bude nastavljena za desetak dana.

Na dnevnom redu maratonske sednice SDA, kako tvrde naši sagovornici, našlo se buduće funkcionisanje vlasti na nivou BiH, Vlade Federacije BiH, kao i dešavanja u srebreničkoj SDA. Međutim, o Izetbegovićevoj poziciji na čelu SDA, kako tvrde naši sagovornici – nije se raspravljalo.

– Nijedna reč nije bila oko eventualnog pokretanja pitanja odgovornosti predsednika Izetbegovića u vezi sa situacijom oko podnošenja zahteva za reviziju presude. Štaviše, on ima punu podršku stranke u vezi sa tim pitanjem. Njegova pozicija kao lidera stranke nije upitna – tvrdi za „EuroBlic“ član Predsedništva SDA Senad Bratić, inače jedan od retkih članova ovog organa stranke koji je želeo da zvanično govori o preksinoćnoj sednici u Sarajevu.

Ostali članovi Predsedništva SDA koje smo kontaktirali rekli su nam da je na sednici dominirala tema oko nesuglasica u srebreničkoj SDA, kao i budućim odnosima s koalicionim partnerima u Federaciji i na nivou BiH – Draganom Čovićem (HDZ BiH) i Fahrudinom Radončićem (SBB).

– Konkretni zaključci nisu formulisani, jer će se sednica nastaviti narednih dana, ali opšti utisak je da će naš odgovor biti da ćemo ispoštovati sve preuzete obaveze iz koalicionog sporazuma. Oni partneri koji misle da mogu bolje, neka istupe iz vlasti, napuste pozicije koje su dobili i tragaju za nekom novom većinom. Nećemo nikoga moliti da bude s nama u vlasti. Ko može bolje, neka istupi, ne držimo ih – kaže naš sagovornik iz SDA.

On tvrdi i da je „zbog teških tema“ koje su se našle na sednici, lider stranke Bakir Izetbegović tražio da se preksinoć ne donose konkretne odluke, već da se sednica nastavi za nekoliko dana.

Večera i kafa

Pojedine spekulacije da je atmosfera na sednici bila dovedena do usijanja – nisu tačne – tvrdi naš sagovornik iz SDA.

– Izetbegović je u jednom momentu tražio da nam se posluži večera i kafa, kako bi se osvežili. Napravili smo pauzu, večerali i onda nastavli s radom. Zar bismo to tako radili da smo se prethodno hvatali za vratove? – kaže naš sagovornik iz Predsedništva SDA.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *