Izetbegović: Podnijeti krivične prijave protiv Dodika i Cvijanović, smijeniti Tegeltiju

Politika

Lider SDA Bakir Izetbegović, nakon sjednice Predsjedništva ove stranke, rekao je da će Klub poslanika SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine pozvati i druge klubove da protiv Milorada Dodika i Željke Cvijanović podnesu krivične prijave.

 

On je pozvao Tužilaštvo BiH, na čelu sa Gordanom Tadić, da sankcionišu sve one koji ruše ustavni poredak BiH.

 

– Klub poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH pozvaće i ostale klubove da protiv Milorada Dodika i Željke Cvijanović podnesu odgovarajuće krivične prijave – rekao je Izetbegović.

 

Takođe, poziva i na smjenu predsjednik Visokog sudski i tužilačkog savjeta (VSTS) Milana Telegtije.

 

– Pozivamo članove VSTS da pokrenu proceduru smjene Milana Tegeltije, zbog prisustva na paradržavnom skupu kojeg je organizovao Dodik, a čiji je cilj rušenje Ustavnog poretka BiH. Tegeltija je izgubio kredibilitet i nedopustivo je da je čovjek koji je pod kontrolom SNSD na čelu VSTS – izjavio je Izetbegović.

 

Jedan od zaključaka sastanka Predsjedništva SDA u Sarajevu jeste da od Bosne i Hercegovine nikada neće biti odvojen niti jedan njen dio, a bilo kakav pokušaj i bilo kojim sredstvima da se to učini će prouzrokavati urušavanje mira postignutog u Dejtonu.

 

“Na svaku aktivnost koja bude prijetnja teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine odgovorićemo snažno i odlučno, svim legalnim mehanizmima i sredstvima. Pozivamo Dodika i one koji ga podržavaju da o ovome dobro razmisle. Bude li ugrožen Dejtonski sporazum biće dovedeni u pitanje prije svega entiteti koji su nastali tim sporazumom”, navodi se u zaključcima.

 

SDA poziva visokog predstavnika da ukoliko se nastavi destabilizacija prilika, da iskoristi bonske ovlasti i smijeni sve one koji pokušajem rušenja ustavnopravnog poretka narušavaju mir i stabilnost.

 

Navode da najava političkih predstavnika iz RS da neće učestvovati u radu državnih institucija predstavlja klasičan oblik političke ucjene, s ciljem da se volja jedne politike i jednog entiteta nametne cijeloj državi. Te da SDA na to nikada neće pristati.

 

“Demokratskim sredstvima, kroz institucije sistema, odlučno ćemo se suprotstaviti nasrtajima na državne institucije”, dodaje se u zaključcima.

 

Od Srbije, kao jedne od potpisnica, traže da se striktno pridržava Dejtonskog mirovnog sporazuma.

 

Bakir Izetbegović na pres-konferenciji, je kazao da SDA neće prihvatiti ultimativan zahtjev izmjena zakona Ustavnog suda BiH koji dolazi iz RS.

 

“Nećemo prihvatiti ultimativni zahtjev da se izmijeni struktura Ustavnog suda BiH koja podrazumijeva prestanak mandata sudijama koje imenuje predsjednik Evropskog suda za ljudska prava. Ustavni sud Bosne i Hercegovine je dejtonska kategorija, kao i samo postojanje entiteta, i bilo kakvo jednostrano osporavanje Ustavnog suda predstavlja jednostrano kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i napad na ustavni poredak Bosne i Hercegovine”, takođe je jedan od zaključaka.

 

Takođe su pozvali visokog predstavnika da poništi odluke Narodne skupštine RS o dodjeli odlikovanja Radovanu Karadžiću i drugim “osuđenim ratnim zločincima”.

 

Kako navode, očekuju i da “HDZ ispravno procijeni aktuelni istorijski trenutak i ne svrsatava se na stranu generatora krize”.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *