Čović: Mnogi koriste krize da bi zaustavili sve procese

Politika

Predsjednik HDZ Draga Čović izjavio je da mu se čini da mnogi koriste razne krize da bi zaustavili sve procese i razgradili BiH.

 

Čović je sinoć na obilježavanju 30-godišnjice utemeljenja Opštinske organizacije HDZ BiH Busovača, rekao da su Hrvati predvodnici evroatlantskih integracija i pozvao na poštivanje svih odluka Ustavnog suda.

 

Poručio je da se hrvatski narod u BiH neće umoriti od dalje gradnje evropskog puta BiH.

 

– Jedino hrvatski narod iskreno želi evroatlantske integracije za Bosnu i Hercegovinu. Hrvatski narod jedni se zalaže za poštivanje Ustava Bosne i Hercegovine, zato, teško možemo prihvatiti kada nam neko komentariše šta je u Ustavu – kazao je Čović.

 

Dodao je da svi oni koji to rade treba da ispoštuju odluke tog suda.

 

– To je moja poruka prijateljima – rekao je Čović, precizirajući da se ta stranka ne stavlja ni na jednu stranu, već da razmišljaju o budućnosti, kako je rekao, naše domovine Bosne i Hercegovine i potpunoj ravnopravnosti hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, predstavljenu kroz legitimne predstavnike, upravo onako kako je to u Ustavu BiH definisano, prenio je sarajevski portal Vijest.

 

Ponovio je da HDZ BiH želi da poštuje Ustav BiH i želi BiH kao zemlju tri potpuno ustavno ravnopravna konstitutivna naroda, koju je, istakao je, predstavljati predstavnici Hrvata, koje hrvatski narod izabere.

 

– To je nešto što nije retrogradno, nešto što nije protiv evropskih standarda. To je nešto što je zapisano u Dejtonskom mirovnom sporazumu, to je nešto što precizno piše u Ustavu Bosne i Hercegovine. Oni koji su jednom, dva puta, pa tri puta birali predstavike u ime Hrvata, na svim nivoima, to će pokušati opet ako dobiju priliku – rekao je Čović.

 

Onima koji Hrvate svrstavaju da su sa jednima ili sa drugima, Čović je poručio da su oni, kako je rekao, jednako dobri i sa jednima i sa drugima.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *