Dodik: Referenduma će biti, ali ne i dueta sa Dačićem

Politika

U intervjuu za beogradski Kurir, predsjednik RS Milorad Dodik govorio je o nedavno održanom sastanku sa predsjednikom i premijerom Srbije Tomislavom Nikolićem u vezi sa referendumom u Republici Srpskoj, o kriminalnim aferama, ali i o “estradnim” i drugim temama.

Na pitanje da li je očekivao da će mu premijer Vučić uskratiti podršku u vezi s referendumom, Dodik je imao diplomatski odgovor.

– Nije ga ni osporio ni podržao. Mislim da je to dosljedno od Vučića, rekao je da se neće miješati u unutrašnje stvari RS, i to je znak nemiješanja. Očekivao sam da se na sastanku državnog vrha čuje argumentacija, a to se i desilo. Vidjeli smo kontinuitet i dosljednost državne politike Srbije da se ne miješaju u unutrašnje stvari, da podržavaju Dejtonski mirovni sporazum, teritorijalni integritet BiH, ali i u okviru toga sporazuma poziciju RS. Sada spekulanti govore razne stvari, svako uzima ono što je njemu dobro, a razumljivo je da se Srbija ne miješa u unutrašnje stvari, rekao je Dodik.

Upitan da li postoji šansa da odustane od referenduma jer se spekuliše se da će biti pritiska iz Srbije, Dodik kaže:

– Što bismo odustajali? Neće biti pritisaka. Ma, ne bojte se. Srbija je svoje rekla i nema potrebe da je iko pritiska. A mi u RS smo navikli na pritiske, ne možemo da živimo bez njih. Čim nas ne pritiskaju, odmah se izgubimo kao u bezvazdušnom prostoru.

Odgovarajući na pitanje zašto tjera inat kada je u pitanju referendum, Dodik je rekao:

-Nema ni trunke inata, postoji veoma jasna i vidljiva odgovornost u nastojanju da se čuje mišljenje naroda po pitanju Dana republike. To je uvijek bilo pitanje naroda, kao što je i stvaranje RS bilo pitanje naroda. Pune 23 godine je RS to obilježavala i nije bio nikakav problem. Ovdje nije ključno pitanje referendum, to je reakcija. A akciju je poveo Bakir Izetbegović, kazao je Dodik.

Predsjednik RS je za Kurir rekao i da će dan poslije referenduma 26. septembra u Republici Srpskoj biti divan:

-Narod će 26. septembra osjetiti veliko dostojanstvo koje smo vratili ovom narodu. To je i poruka da ne mogu da nam mjere krvna zrnca i odlučuju kako ćemo disati, poruka je Dodika.

Na opasku da je lider SDS-a Mladen Bosić nakon sastanka u Beogradu izjavio da “varniči” i da ga sve podsjeća na 1991. godinu, Dodik je rekao da “on može da pali logorske vatre što se toga tiče, pa nek varniči kolko hoće”.

– Mi nigdje ne stvaramo varnice, nosimo olovku na referendum, a olovka nije zapaljiva, kazao je Dodik i dodao da “nema od toga ništa”.

-Evo, ja sedim u Osmacima, gde žive Srbi i Bošnjaci. I ručam i zezam se s društvom. Eto kol'ko je ovdje opasnosti sa svih strana. Ajde, pusti priče. Kakvi ratovi, kakvi bakrači!?

Komentarišući otvaranje kriminalnih afera uz koje se vezuje njegovo ime, poput one o kupovini vile na Dedinju, Dodik kaže da to i nije afera.

-Zašto je afera? I nije ni vila, da vam pravo kažem. To je jedan stan, dupleks, ustvrdio je predsjednik RS.

Ističe da ga ne zanima što mu stalno “kopaju” afere i da mu “samo još oči nisu iskopali”.

Ipak, najavio je da će u političku penziju tek za 30 godina.

NEĆE DUET SA DAČIĆEM

Upitan da li će i kad snimiti duet sa Ivicom Dačićem, s obzirom na to da obojica vole da pjevaju, Dodik je rekao da on pjeva “solo”.

-Slušao sam Dačića i ne pjeva loše. Da ne mislite da smo u nekakvom sukobu, ali estradni dio moje karijere je isključivo vezan za solo pjevanje, zaključio je Dodik u razgovoru za Kurir napomenuvši da će u političku penziju za 30 godina.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *