Od EU više od 300 miliona evra pomoći za BiH

Politika

Šef Delegacije EU u BiH Johan Zatler izjavio je danas u Mostaru da je EU obezbijedila više od 300 milona evra pomoći BiH kao podršku privredi i budžetima.

 

Zatler je nakon sastanka sa predsjedavajućim Doma naroda Parlamentrane skupštine BiH Draganom Čovićem rekao je da je u Mostaru uručio jedan dio medicinske opreme premijeru Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenku Hercegu.

 

“Ovo je još jedan od pokazatelja da je EU sa vama. Više od sedam miliona evra je obezbijeđeno samo za medicinske potrebe, a značajan dio tih sredstava obezbijeđen je za Hercegovačko-neretvanski kanton”, rekao je Zatler.

 

On je naglasio da je na današnjem sastanku razgovarano o spasavanju života, ali i privrede i spasavanju radnih mjesta i pomoći preduzećima, navodeći da je EU obezbjedila više od 70 miliona evra bespovratnih grantova za mala i srednja preduzeća, te da značajan dio tih preduzeća posluje u Hercegovini, u oblasti turizma koja je najpogođenija posljedicama epidemije.

 

“Drugi dio finansijske pomoći je više od 250 miliona evra makrofinansijske pomoći koje EU osigurava za BiH. Ovo bi trebalo da bude podrška koja će ići kao budžetska sredstva. Obezbjeđuje se za sve zemlje zapadnog Balkana, s tim da je BiH korisnica najvećeg iznosa”, rekao je Zatler i dodao da će to biti važna podrška zbog manjka kojeg će uslijediti u budžetima.

 

Zatler je naveo da je jedna od tema bilo i održavanje izbora u Mostaru, što je među 14 prioriteta Evropske komisije.

 

“Imao sam priliku da ohrabrim Čovića da nastavi tražiti politička rješenja koja će omogućiti održavanje izbora. Pravo mjesto za dogovor je u parlamentu, ali postoji i presuda Evropskog suda za ljudska prava kojom se predviđa da u slučaju da se ne nađe rješenje u parlamentu, Ustavni sud BiH bude taj koji će odlučivati o načinu izbora”, poručio je Zatler.

 

On je naglasio da je treća tema bila evropske integracije BiH.

 

“Imali ste priliku vidjeti da je juče u Predsjedništvu BiH postignut dogovor koji bi trebalo da omogući značajne iskorake na evropskom putu BiH. Važno je naglasiti da se predviđa da to bude inkluzivan proces koji treba da uključi veliki broj aktera, kako onih kroz Političku radnu grupu, tako i tijela mehanizma koordinacije, opozicije, organizacija civilnog društva, dakle širok spektar aktera”, naveo je Zatler.

 

On je pohvalio Čovića kao jednog od najsnažnijih zagovornika i šampiona evropskog puta BiH. Zatler je naglasio da je važno da BiH na Samit u Zagrebu ide dobro pripremljena i sa dvogodišnjim planom aktivnosti.

 

Čović, koji je i i predsjednik HDZ-a BiH, rekao je da se posljednja dva mjeseca traži rješenje za ubrzanje evropskog puta BiH.

 

“U vrijeme virusa korona bili smo u svakodnevnoj komunikaciji. Zahvalio sam gospodinu Zatleru na naporima koje je učinio da budemo uključeni u sve aktivnosti koje radi EU kada je riječ o pomoći članicama i BiH tu ima svoje mjesto”, rekao je Čović.

 

On je naveo da je razgovarano i o strukturi razgovora koji će biti otvoreni iduće sedmice na Konferenciji u Zagrebu.

 

“Interesovalo me je kako zajedno možemo da napravimo paralelne aktivnosti izvršne i zakonodavne vlasti da pokušamo pokrenuti privredu, jer bojim se da će ožiljci nakon pandemije biti veliki ako ne budemo organizovani. Bez pomoći prijatelja iz EU teško ćemo samo iznijeti situaciju”, rekao je Čović.

 

On je dodao da je razgovarano i o lokalnim izborima i uslovima za njihovo održavanje, kao i šta učiniti ako ne bude preduslova za transparentno organizovanje izbora.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *