IZLAZNA STRATEGIJA: Dodik traži spas u velikoj koaliciji SNSD i SDS!?

Politika

Predsjednik Republike Srpske i lider SNSD Milorad Dodik intezivno radi na stvaranju velike koalicije koju bi činili SNSD i SDS, tvrde izvori iz obje stranke!

Lider SNSD-a jedino u udruživanju dvije najveće partije u Republici Srpskoj vidi mogućnost za svoj politički opstanak, imajući u vidu snažne pritiske koje očekuje u narednom periodu, prije svega od Amerikanaca, saznaje SrpskaCafe.

– Dodik daje na raspolaganje sve svoje resurse ljudima iz SDS-a koji su raspoloženi za formiranje velike koalicije. Svjestan je da ga samo ona može spasiti. Amerikanci su ga potpuno precrtali, uskoro očekujemo i da se Izrael intenzivnije uključi u pokušaju njegovog rušenja. Odgovor o tome da li je Dodik iznajmljivao vilu na Dedinju izraelskoj ambasadi mogao bi da napravi potres na našoj političkoj sceni – kaže odlično obavješteni sagovornik SrpskaCafe i dodaje da je Dodik spreman sa SDS-om sve dijeliti pola-pola.

Neizvjesno u SDS-u

On dodaje da ova ideja i dalje ima šansu za ispjeh, ali da će to ići izuzetno teško. Otkrio nam je i ko je u SDS- raspoložen da se uđe u priču sa SNSD-om i sa političke scene potpuno istisnu DNS, PDP, NDP i SP.

– Za veliku koaliciju su raspoloženi Milovan Cicko Bjelica i Darko Babalj, koji nisu u dobrim odnosima, ali bi stali zajedno iza ove ideje. Zatim, Dragomir i Konstantin Vasić, nedavno izabrani predsjednik prnjavorskog SDS-a Nemanja Vasić, ali i Mirko Šarović i Mićo Mićić – kaže naš sagovornik i dodaje da u sarajevskoj regiji na realizaciji ove zamisli najviše radi pomalo zaboravljeni i javnosti ne toliko poznati Momčilo Mandić.

Iako o ovome niko javno ne želi da razgovara, ni druga strana ništa ne prepušta slučaju.

– Glavni protivnik ove ideje je svakako predsjednik SDS-a Vukota Govedarica, zatim Mladen Bosić i sva struktura oko njega, prije svega Aleksandra Pandurević. Protiv je i Milan Miličević, Rade Savić, gotovo čitava Hercegovina, ali i Krajina. U Prnjavoru ga podržava Miladin Stanić, iako je izgubio unutarstranačku utakmicu. Govedarica očekuje podršku Branislava Bojića, novog banjalučkog odbora, ali i Obrena Petrovića, iako se sa njim nikada ništa do zadnjeg ne zna – ističe izvor.

Strah od podjela na istok i zapad

Kako saznaje SrpskaCafe, Ognjen Tadić se nije uspio nametnuti nijednoj “ekipi”, jer ima podršku samo nekoliko značajnijih ljudi, bez snage na terenu. Sabor u SDS-a, koji bi se trebao održati u maju, biće svojevrstan okršaj pomenute dvije struje.

Iako se u SNSD-u zna čija je zadnja, protivnici ovakve ideje ne misle prepustiti baš sve slučaju, jer se, u slučaju velike koalicije, boje za svoju sudbinu i trenutne pozicije, kao i resurse sa kojima raspolažu.

– Dodik definitivno radi na toj ideji. Neki ga podržavaju, neki ne. Igor Radojičić se ne slaže ali ni mnogi regionalni lideri, pogotovo oni sa istoka Srpske. Jednostavno se boje da bi u slučaju velike koalicije došlo do svojevsne podjele na zapad i istok, gdje bi SNSD-u pripao zapadni dio Srpske, a SDS-u istočni – saznaje SrpskaCafe u SNSD-u.

Naši izvori naglašavaju da na ovoj ideji rade i “izuzetno moćne strukture iz Srbije”, te da su upravo one, a ne sam Dodik, ubijedile pomenute SDS-ovce da ovu opciju stave na sto. Izvori SrpskaCafe-a ističu da bi velika koalicija na neki način opustila zategnute odnose na političkoj sceni unutar Srpske, ali i da bi ovaj dio BiH odvela u potpunu izolaciju jer su Zapadu udruženi Dodik i SDS potpuno neprihvatljiva opcija.

Ivanić: Ne vidim smisao velike koalicije

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić oglasio se nedavno povodom mogućnosti stvaranja velike koalicije, za koju ne vjeruje da može postati realnost.

– Ne vjerujem da je moguća ta velika koalicija SDS-a i SNSD-a. Ne vidim ni kakvu bi Republika Srpska imala korist od toga. Samo bi se nastavilo trvenje između njih. Ne vidim ni koji je smisao da se o tome razmišlja nakon toliko godina, koje je SDS proveo u opoziciji – rekao je Ivanić.

SrpskaCafe

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *