Nije podržan prijedlog obustavljanja poslaničkih plata za mjesec u kojem ne rade

Politika

Zajednička komisija za administrativne poslove Parlamentarne skupštine BiH nije podržala poslaničku inicijativu Šemsudina Mehmedovića da se poslanicima, dok traje blokada rada Predstavničkog doma, obustavi isplata plate za svaki mjesec u kome se ne održi bar jedna sjednica Doma, kao i svim poslanicima koji u tekućem mjesecu ne prisustvuju bar jednom zasjedanju.

 

Iz Parlamentarne skupštine BiH saopšteno je da je Mehmedović ovom inicijativom podstakao Savjet ministara da u parlamentarnu proceduru uputi izmjene i dopune Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH kojima bi se ta oblast u ovakvim slučajevima precizno definisala.

 

Članovi Zajedničke komisije za administrativne poslove usvojili su na današnjoj sjednici izvještaj o finansijskoj reviziji Parlamentarne skupštine BiH za 2018. godinu, kao i finansijski plan i program za 2020. Nezavisne komisije za praćenje uslova boravka u zavodima, postupanje i poštovanje ljudskih prava lica nad kojima se izvršavaju krivične sankcije i druge mjere koje je izrekao Sud BiH u krivičnom postupku.

 

Zajednička komisija usvojila je Pravilnik o službenoj odjeći u Parlamentarnoj skupštini BiH i dala saglasnost na odluku o stavljanju van snage Pravilnika o internoj kontroli i reviziji.

 

Komisija nije podržala poslaničku inicijativu Damira Arnauta kojom se traže izmjene i dopune Pravilnika o međunarodnim aktivnostima Parlamentarne skupštine BiH.

 

Nije podržana poslanička inicijativa Predraga Kojovića, Aide Baručije i Mirjane Marinković Lepić kojom se traži izmjena odredbi Pravilnika o korištenju telefona u Parlamentarnoj skupštini na osnovu člana Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH i poslovnika Predstavničkog doma i Doma naroda.

 

Komisija je za narednu sjednicu odgodila izjašnjavanje o godišnjem izvještaju o izvršenju budžeta za 2018. godinu i godišnjeg izvještaja o izvršenju budžeta za 2019. za Parlamentarnu skupštinu BiH.

 

Zajednička komisija verifikovala je rješenja koja je donio Kolegijum ili predsjedavajući Zajedničke komisije u skladu sa važećim aktima i propisima, a odnose se na statusna pitanja poslanika i delegata parlamenta BiH.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *