Trivić: Ko je i kome predao jasenovačku građu?

Politika

„Na sajtu Muzeja holokausta kojem je predata Jasenovačka građa stoji i da je u Jasenovcu bilo 77.000 – 90.000 žrtava. E, tamo ste vi predali građu koja je u konačnici završila u Hrvatskoj“.

 

Poslanik PDP-a Jelena Trivić tokom posebne sjednice NSRS rekla je da treba razlikovati arhivsku i muzejsku građu, te zatražila je da se objasni kako se mogu mikročipovati i kopirati oružja, oruža, posude, žice i sve ostalo što je u materijalnoj formi:

 

„Na sajtu Muzeja holokausta kojem je predata Jasenovačka građa stoji i da je u Jasenovcu bilo 77.000 – 90.000 žrtava. E, tamo ste vi predali građu koja je u konačnici završila u Hrvatskoj“.

 

Trivićeva se osvrnula na riječi ministra inostranih poslova da bi građa trunula u Arhivu Republike Srpske:

 

„Zašto nije premještena u Muzej Republike Srpske? Na bilo koje dostojanstveno mjesto? Otkud uopšte ideja da se originalna građa da Muzeju holokausta u Vašingtonu, a koja, opet kažem, se ne može fotokopirati“, dodaje.

 

Ona ističe da čitav kontekst Rezolucije i poštivanju fašističkih režima i pokreta treba staviti u vrijeme i kontekst održavanja blajburške mise:

 

„Nismo mi govorili o karakteru rata, vi ste. Vi u svom sramnom amandmanu pozivate sve vjerske zajednice u Bosni i Hercegovini da se u svom djelovanju uzdrže od tema i aktivnosti koje izazivaju kontroverze u javnosti i vrijeđaju osjećanja drugih naroda. Кoje sve vjerske zajednice? Кakva je ovo revitalizacija uloge Кatoličke crkve? Izjednačavanje svih vjerskih zajednica? Кakav vam je ovo amandman?“, izričita je Trivićeva.

 

Trivić ističe da je u austrijskom parlamentu ovih dana i zvanično predata inicijativa da se blajburška misa zvanično zabrani u Austriji, a treba i reći da su poslanici PDP-ove sestrinske partije OVP Sebastijana Кurca podržali ovu inicijativu, a da su protiv bili Dodikovi prijatelji, koje je on vodao po Banjaluci, koji čine stranku bivšeg vicekancelara Hans-Кristijana Štrahea.

 

„Pored Čovića, vama je prijatelj i Hans Кristijan Štrahe, osvjedočene ustaše i fašisti, a vi nas nazivate izdajnicima. Sram vas bilo!“, kaže Trivić.

 

rtvbn.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *