Zvizdić i Hahn: Nastaviti put ka dobijanju kandidatskog statusa

Politika

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić razgovarao je danas u Briselu sa evropskim komesarom Johannesom Hahnom o uvrštavanju zahtjeva BiH za članstvo u Evropsku uniju na dnevni red predstojećeg sastanka Savjeta za opšte poslove Evropske unije, kao i usvajanja Zaključka o proslijeđivanju zahtjeva Evropske komisije za dostavljanje mišljenja o zahtjevu.

Zvizdić je rekao da je BiH nakon usvajanja teksta mehanizma koordinacije za EU pitanja ispunila i posljednji uslov neophodan za razmatranje aplikacije na sastanku 20. septembra.

On je rekao da je daljnji napredak u oblasti EU integracija i dalje u fokusu svih nivoa vlasti i da je BiH snažno opredijeljena za nastavak reformskih procesa, s ciljem dobijanja kandidatskog statusa do kraja 2017. godine.

Komesar Hahn je pohvalio napredak BiH i čestitao Zvizdiću na otklanjanju i posljednjeg uslova za razmatranje aplikacije i rekao kako je neophodno nastaviti napore na nastavku reformskih procesa i na jačanju regionalne saradnje.

Zvizdić je informisao Hahna o stepenu realizacije zacrtanih ciljeva iz reformske agende i rekao da je Savjet ministara BiH relizovao 55 odsto zacrtanih mjera.

Rekao je i da je u toku redovna provedba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i informisao da su procedure u vezi potpisivanja Protokola, kao i procedure u vezi sa uspostavljanjem tijela predviđenih mehanizmom koordinacije u toku te da se očekuje dostavljanje upitnika u što skorijem roku.

Zvizdić je upoznao Hahna i sa činjenicom da je Savjet ministara BiH usvojio i transportnu strategiju i da je time Bosna I Hercegovina ispunila uslov za pristup regionalnim i nacionalnim EU fondovima.

Razgovarali su i o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i o mogućnostima održavanja najavljenog referenduma u RS.

Zvizdić I Hahn su se složili da se u BiH, kao u svim ostalim zemljama, odluke suda, posebno Ustavnog suda koji je dio Ustava BiH, moraju poštovati.

Hahn je istakao da proces približavanja Evropskoj uniji zahtijeva i promjenu ponašanja predstavnika svih nivoa vlasti u smislu punog poštivanja i unapređenja vladavine prava.

Zvizdić je upoznao Hahna i sa knjiženjem vojne imovine koja se desila proteklih dana u Han Pijesku i naglasio da se i tim BiH približila NATO integracijama.

Rekli su da bespotrebni zastoji blokiraju nastavak procesa integracija i da svi politički akteri u BiH moraju pokazati odgovornost prema istorijskoj prilici koju BiH ima.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da je BiH opredijeljena za očuvanje pozitivnog momentuma procesa reformi u cilju dobijanja statusa države kandidata za članstvo do 2017. godine i da očekuje da će dosadašnji napori biti prepoznati 20. septembra kada bi Savjet trebao usvojiti Zaključak o prosljeđivanju zahtjeva BiH Evropskoj komisiji sa pozivom za pripremu Mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo.

Hahn je zaključio da očekuje da će na narednoj sjednici Savjeta za opšte poslove dati zadatak Evropskoj komisiji da počne pripremati upitnik za Bosnu i Hercegovinu, ka konačnom članstvu u Evropskoj uniji.

Klix

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *