Brisel: Strateška debata o Zapadnom Balkanu 10. maja

Politika Region

Dugo najavljivana strateška debata na kojoj će ministri spoljnih poslova EU raspravljati o Zapadnom Balkanu, biće održana 10. maja, potvrđeno je u Savjetu EU.

 

Debata o Zapadnom Balkanu biće posvećena geopolitičkom pristupu EU regionu, više nego samim koracima u procesu pristupanja, navode u Savjetu EU.

 

– I bez diskusije je jasno da Zapadni Balkan ima evropsku pespektivu. Ovdje ćemo se baviti spoljnom politikom”, objašanjavaju zvaničnici EU.

 

U Savjetu EU pred sastanak u ponedjeljak naglašavaju da će ministri saslušati izveštaj specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčka, a da će pitanje dijaloga biti jedna od ”ključnih tačaka” startešeke debate o Zapadnom Balkanu.

 

– Jasno da se situacija posljednjih godina značajno promijenila kada je riječ o uticaju spolja na zemlje Zapadnog Balkana. EU ne pretenduje na ekskluzivnost prisustva u regionu, ali je važno da EU bude prisutna i da bude vodeći igrač, kaže zvaničnik EU.

 

U Briselu su zabrinuti zbog sve veće frustracije na Zapadnom Balkanu, izazvane zastojem u procesu proširenja i konstatuju da je strateški interes EU da bude ”više prisutna” u regionu koji je važan za stabilnost cijele Evrope.

 

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *