Čović i Incko: Potreban konstruktivni dijalog za prevladavanje problema

Politika

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović razgovarao s visokim predstavnikom Valentinom Inzkom i njegovim prvim zamjenikom Bruceom Bertonom.

U razgovoru je posebna pažnja posvećena pismu koje je član Predsjedništva BiH iz reda Hrvata uputio Upravnom odboru Savjeta za implementaciju mira (PIC), u kojem je upozorio na sistemsku neravnopravnost hrvatskog naroda u BiH, što generiše jedno neustavno stanje suprotno svemu onome što nalaže ustavna kategorija konstitutivnosti, a to je prvenstveno ravnopravnost naroda u BiH.

U tom smislu, Čović je naglasio da je ravnopravnost Hrvata, kao najmalobrojnijeg naroda, nužna za odbranu bh. ustavnosti, vladavine prava, uspostavu povjerenja bez kojeg je teško zamisliti normalno funkcionisanje države, ali i temeljnih vrijednosti i načela Evropske unije.

Stoga su neodložne reforme koje će omogućiti racionalnija rješenja i osigurati ravnopravnost u skladu s najvišim demokratskim i civilizacionim standardima.

Inzko se zahvalio na pismu u kojem su jasno izneseni problemi i stavovi o čemu su informisane sve članice PIC-a, te je, imajući u vidu sadržaj pisma, utvrdio da je potrebno sagledati odstupanja od prava koja su zagarantovana Washingtonskim i Daytonskim sporazumima. Zajednička je ocjena da je riječ o krajnje ozbiljnim pitanjima koja zavređuju posebnu pažnju, kao i da su BiH nužne reforme koje traže visok stepen odgovornosti i političkog konsenzusa.

Član Predsjedništva BiH je izrazio očekivanje da će BiH 20. septembra dobiti pozitivan odgovor vezano za zahtjev za članstvo, a da je na bh. vlastima da nakon toga odgovorno rade na kreiranju uslova kako bi BiH u narednoj godini dobila status kandidata.

Na kraju sastanka sagovornici su još jednom istakli značaj konstruktivnog dijaloga, kako bi se konačno prevladali zastoj i teme koje predstavljaju direktnu prijetnju evropskom putu BiH.

Klix

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *