Balaban: Partije samo interesuje hoće li ovaj ili onaj biti direktor

Politika

Postoji inicijativa da se formira Klub odbornika koji će baštiniti ideje izvornog DNS. U toj novoj organizaciji će se naći i odbornici Socijalističke partije i jedan nezavisni odbornik. Spojilo nas je gotovo identično ponašanje stranačkih centrala koje koriste naš izborni trud

Proteklih nekoliko dana predsjednik Skupštine grada Banja Luka, Budimir Balaban, bio je najtraženija politička ličnost. I to radi odgovora na otvoreno pitanje: da li on i nekoliko njegovih političkih istomišljenika namjeravaju da sruše gradonačelnika Igora Radojičića.

– Nisam se krio niti izbjegavao odgovore na sva pitanja koja se tiču Skupštine grada. Bio sam na pokloničkom putovanju na kome nije bilo mjesta politici i strančarenju. Odgovorno tvrdim da nemam želju da sa svojim ljudima ugrozim poziciju gradonačelnika Radojičića. Naša želja je da razvijamo grad i da zajedno sa njim nastavimo rješavanje nagomilanih problema još od ranije.

Ne krijete da niste zadovoljni odnosnom Gradskog odbora DNS prema vama, ali i nekoliko kadrova te partije među kojima ima i odbornika, direktora i načelnika?

– Gradski odbor DNS pokušava na sve moguće načine da izoluje kadrove stranke koji su napravili odličan izborni rezultat. U početku su to bili sporadični slučajevi a sada je to sve poprimilo obilježja hajke. Mi ne želimo da smetamo našim partijskim kolegama da naprave dobru stranačku organizaciju, ali nam smeta što naše provjerene kadrove smatraju neprijateljima.

Znači li to da krećete u samostalno djelovanje u Skupštini grada?

– Postoji inicijativa da se formira Klub odbornika koji će u neku ruku baštiniti ideje izvornog DNS. U toj novoj organizaciji vjerovatno će se naći odbornici Socijalsitičke partije i jedan nezavisni odbornik. Spojilo nas je gotovo identično ponašanje stranačkih centrala koje imaju želju da koriste naš izborni trud i parlamentarni kapacitet a da za odluke mimo svoje volje glasaju odbornici DNS i SP. Mi imamo ideju da formiramo Klub odbornika koji će se baviti malo više interesima građana a manje interesima političkih partija posebno vrhova tih političkih partija. Nama, naprosto okvir partijski postaje tijesan da budemo kreativni da nešto stvaramo. Vrhove partija samo interesuje hoće li ovaj ili onaj biti direktor, a nas interesuje da se rješavaju problemi građana. Mi smo izašli sa javnim politikama: hoćemo vodu, toplanu i neka druga pitanja za građane; i to nas veže. Mi na lokalu ne vodimo visoku politiku i ako se to ne poklopi sa politikom stranke, mi smo uvijek na strani građana. Upravo se u tom dijelu slažemo sa Radojičićem, jer i on radi na tim našim politikama koje su u interesu za građane. U DNS-u sam bio zato što sam mogao da mislim svojom glavom a sada se to nama spočitava.

Optužuju vas za pretjeranu saradnju sa NDP ali i SDS-om. Da li ste svoje namjere prezentovali i ostalim odbornicima u Skupštini grada?

– Logično je da se pred svako zasijedanje odbornička grupa sastane i razgovara o predloženom dnevnom redu. Da li će neko podržati naše ideje i iz opozicije nije naša stvar. To više govori o kvalitetu našeg stava a ne o nekom tajnom dogovoru. Rekao sam vam da podržavamo rad gradonačelnika Radojičića i da i njemu ne smeta ako za dobru odluku dobije značajniju političku poruku. Do sada je na skupštinskim zasijedanjima obrađeno mnogo važnih tema, a na naredna tri, koliko ih je još ostalo do ljetne pauze, na dnevni red doći će i značajna pitanja poput rebalansa budžeta, prijedloga novog grba grada, te infrastrukturni problemi.

Može li se desiti da Radojičić ima dvije skupštinske većine?

– Za dešavanja u DNS-u i Socijalističkoj partiji nije kriv gradonačelnik već krivca treba tražiti u stranačkim rukovodstvima.

 Nije više tajna neprijateljstvo u DNS

– Gradski odbor DNS pokušava na sve moguće načine da izoluje kadrove stranke koji su napravili odličan izborni rezultat. U početku su to bili sporadični slučajevi, a sada je to sve poprimilo obilježja hajke. Mi ne želimo da smetamo našim partijskim kolegama da naprave dobru stranačku organizaciju, ali nam smeta što naše provjerene kadrove smatraju neprijateljima.

(Faktor magazin)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *