Pandurević: Bilo je dovoljno razloga za Špirićevu smjenu!

Politika

Šefica Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Aleksandra Pandurević navodi da je više razloga za jučerašnju smjenu Nikole Špirića iz Komisije za nadzor nad OBA. Prvi je, ističe, što Komisija za nadzor na čijem je čelu bio ni za 15 dana nije dostavila izvještaj Parlamentu o tome jesu li zaključci Komisije koje je prethodno dostavio OBA – falsifikovani.

– Valjda je, ako nije zloupotrijebio svoj položaj, njegov interes bio da skine ljagu sa svog imena i da se to raščisti na sjednici Komisije. Nažalost, iz onog što su nam rekle kolege koje su članovi Komisije, mi smo u SDS stekli utisak da su zaključci falsfikovani i to sa ciljem da se ”minira” tužilačka istraga o predmetu ”Ušće” ”, kaže Pandurevićeva.

Riječ je o dokumentu o navodnom prisluškivanju zvaničnika Srbije, kojeg je lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić medijima i funkcionerima Srpske dostavio prije nekoliko mjeseci. Komisija za nadzor nad radom OBA, nakon sprovedene istrage, utvrdila je da nije bilo prisluškivanja zvaničnika Srbije, što je novinarima potvrdio i sam Špirić navodeći da je riječ o ”spinovanju”.

Portal ”Žurnal” je tada objavio da je sporni dokument iz OBA iznio Dragan Savić, vozač bivšeg zamjenika direktora OBA Riste Zarića, te da se protiv njega vodi istraga. Prema navodima ”Žurnala”, Savić je dokument preda Zariću, a ovaj Nikoli Špiriću.

Aleksandra Pandurević kaže da je na sjednici Predstavničkog doma bilo licemjerno slušati Nikolu Špirića kako poziva da se OBA ne koristi za unutarstranačke obračune.

– Pa upravo taj nesrećni papir je pokušaj SNSD-a i njihovih satelita da diskredituju SDS, da SDS zavade sa rukovodstvom Srbije, i da pri tome bace kosku između BIA i OBA. Da li je to, po njima, dobro za Republiku Srpsku? Je li to patriotizam? – pita Pandurević i dodaje da se ”SNSD zapleo u svoje paraobavještajne kučine iz kojih sad ne znaju kako se da se iščupa”.

Drugi razlog za Špirićevu smjenu, prema njenom mišljenju, jeste Špirićevo poslednje izlaganje na sjednici Prestavničkog doma u kojem je tvrdio da postoje problemi u radu OBA.

– To govori da gospodin Špirić nije bio sposoban da se nosi sa tim problemima, a iz nama nepoznatih razloga,nije bio ni spreman da obavijesti Parlament koji je jedini nadležan za kontrolu rada OBA. S jedne strane, Širić tvrdi da u OBA ima problema, a sa druge strane usvoji zaključak da je sve u skladu sa zakonom. Da li je problem onda što je sve u skladu sa zakonom? – pita Pandurević.

Od Borislava Bojića, koji je u Komisiji zamijenio Nikolu Špirića i ostalih članova Komisije, očekuje da zatraže izvještaj o radu OBA i da se organizuje zatvorena sjednica Predstavničkog doma na kojoj će se svi problemi staviti na sto.

– Ako su direktor OBA, njegov zamjenik ili generalni inspektor zloupotrijebili svoj položaj i postupali suprotno zakonu, bez dileme, treba da odu. Ali, isto tako, treba da se zna ako pojedini političari preko pritiska na OBA pokušavaju da se zaštite od istraga o kriminalu, ističe šefica Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom domu.

Pandurević smatra da treba da se utvrdi da li OBA krši zakon, ili se pojedini korumpirani i kriminalizovani političari plaše jer nisu u moći da stopiraju neke od istraga.

– Nije mi jasno samo kako SNSD nije gadljiv na brojna unapređenja njihovih ljudi u OBA koja je potpisao aktuelni direktor Agencije, dodaje na kraju Pandurević.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH smijenio je u srijedu naveče Nikolu Špirića (SNSD) sa funkcije predsjedavajućeg Zajedničke komisije za nadzor nad Obavještajno-bezbjednosnom agencijom BiH.

Za Špirićevu smjenu glasala su 24 poslanika, dok je 14 bilo protiv.

Iz SNSD je najavljeno da će Nikola Špirić sutra u Banjaluci održati konferenciju za novinare “o aktuelnoj političkoj situaciji, izazovima i problemima u BiH”.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *