Evropska unija od septembra uvodi sankcije za Dodika

Politika

Za Dodika od septembra moguća zabrana putovanja u zemlje Evropske unije, blokiranje bankovnih računa i zabrana poslovanja u svim državama koje su članice Unije.

Evropska unija razmatra mogućnost da do kraja septembra uvede sankcije protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, zbog opstrukcije Dejtonskog sporazuma i usporavanja Bosne i Hercegovine na evropskom putu.

Dobro obaviješteni izvori iz diplomatskih krugova otkrivaju da je uvođenje sankcija Dodiku već duže tema ozbiljnih rasprava na najvišem nivou u Briselu, prenosi EuroBlic.

Sagovornici lista tvrde da je pridruživanje EU sankcijama koje su u januaru Dodiku uvele SAD trenutno mnogo izvjesnije nego što je to, kako kažu, bilo prije samo nekoliko mjeseci, prenosi Tanjug.

Han i Lajčak protiv sankcija

– Nepotpisivanje Ugovora o Transportnoj zajednici, za šta su mnogi u Briselu već okrivili Dodika i aktuelnu vlast u RS, samo je dodatno učvrstilo stavove brojnih evropskih diplomata da je prema lideru Saveza nezavisnih socijaldemokrata potrebno zauzeti mnogo čvršći stav i pridružiti se sankcijama koje su protiv njega početkom ove godine uveli Amerikanci, tvrde sagovornici EuroBlica.

Oni navode da su najglasniji zagovornici zauzimanja “čvršćeg” stava prema predsjedniku RS u EU predstavnici Njemačke, Holandije i Velike Britanije.

Prema njihovim riječima, protiv pridruživanja američkoj odluci o stavljanju predsjednika RS-a na crnu listu su evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johannes Hahn te slovački ministar vanjskih poslova i nekadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Miroslav Lajčak.

– Upravo zahvaljujući intervencijama Hana i Lajčaka, EU nisu uvele sankcije Dodiku odmah nakon što su to uradili Amerikanci. Ta dvojica uticajnih evropskih diplomata smatrali su da bi pridruživanje Brisela sankcijama koje su protiv predsjednika RS uvele SAD, proizvelo kontraefekat, odnosno da bi Dodik i rukovodstvo RS u tom slučaju zauzeli još rigidniji stav prema evropskim integracijama i gurnuli Srbe iz RS u još čvršći zagrljaj s Moskvom, kažu oni.

Međutim, kako dodaju, nedavna propast u vezi s potpisivanjem Ugovora o Transportnoj zajednici u Trstu dodatno je ojačala pozicije onih koji u Briselu već dugo traže mnogo oštriji stav EU prema predsjedniku RS.

Mjere do kraja septembra

– Sada je mnogo izvjesnije da će, pod pritiskom najuticajnijih zemalja EU, do kraja septembra ove godine Dodiku biti izrečene određene restriktivne mjere, poput zabrane putovanja u zemlje EU, blokiranja bankovnih računa i zabrane poslovanja u svim državama koje su članice EU, tvrde sagovornici lista.

Iz kabineta predsjednika RS EuroBlic nije dobio odgovor na pitanje kako komentira najave da će najkasnije za dva mjeseca EU uvesti sankcije protiv Dodika.

Od ljudi bliskih predsjedniku RS, s druge strane, nezvanično je dobijena informacija da Dodik ne vjeruje da će se EU pridružiti sankcijama koje je protiv njega uveo Vašington, odnosno da, prema njihovim saznanjima, u Briselu ne postoji saglasnost o tom pitanju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *