Pandurević: Iduće godine kraj režima Milorada Dodika i SNSD!

Politika

Potpredsjednica SDS-a i šefica Kluba ove te stranke u Parlamentu BiH Aleksandra Pandurević, tvrdi da je inicijativa za smjenu Savjeta ministara BiH unaprijed osuđena na propast.

-Mi nemamo ništa protiv, ako ima nova većina koja može donijeti novog mandatara, neka izvole. No, oni to ne mogu. Njihov jedini cilj je ustvari pravljenje političkog brloga ovdje, umjesto da se bave nekim konkretnim stvarima i da se rješavaju problemi građana, rekla je Pandurević gostujući u Dnevniku TV1.

Na Vašu inicijativu iz Komisije za nadzor nad OSA-om uklonjen je SNSD-ov Nikola Špirić. Zbog čega ste insisitali na tome?

Komisija je imala punih 15 dana, a njom predsjedava Špirić, da nam dostavi informaciju da li je ili ne Špirić falsifikovao zaključke koje je uputio Obavještajnoj agenciji. Riječ je o nekim zaključcima koji se odnose na onaj famozni papir “Ušće” i navodno prisluškivanje funkcionera Srbije, za koje su sama Komisije i Špirić rekli da nije bilo prisluškivanja. Tamo su se pojavili neki zaključci, za koje kolege iz Komisije tvrde da ih nikada nisu usvojile, a koje je Špirić potpisao i uputio Obavještajnoj agenciji.

Ukoliko to nije uradio, mi smatramo da je njegov lični interes bio da skine ljagu sa svog imena. umjesto da skine ljagu sa svog imena, Špirić je posljednju sjednicu Komisije prekinuo upravo kada se došlo do te tačke. Nemamo povjerenje u takovg čovjeka da bude na čelu tako značajne komisije.

Uostalom, sve što je napisao Sredoje Nović kada je podnio ostavku u toj komisiji, pokazuje da smo mi bili upravu. Nović je napisao da Komisija ne može da donosi nikakve odluke, da postoje nesaglasnosti između članova Komisije, da Komisija loše radi. Ko je najodgovorniji? Najodgovorniji je onaj ko vodi tu komisiju. Nović je danas potvrdio da smo itekako imali razloga za smjenu Nikole Špirića.

Kako riješiti situaciju? Nović je podnio ostavku. Da li u Komisiji treba biti neko iz reda srpskog naroda iz opozicije ili ne? Ima li izlaza?

Ne znam da li je to ishitrena Novićeva odluka ili njegov pokušaj da ukaže koliko je zaista dramatično stanje u toj komisiji. Koga nema, bez njega se može i mora. Ono što je bitno jeste da Komisija kao jedan od nadležnih organa, a drugi je Izvršni obavještajni odbor, vodi računa o zakonitosti rada Obavještajne agencije i da kontroliše njen rad. Kako će se izaći iz te situacije, vidjećemo kada se sve to malo smiri. Koga nema, bez njega se može. To je Novićeva odluka. Vi ne možete nekoga na silu natjerati da bude u Komisiji, ako on to neće. Oni su pokazali da tamo i nisu baš znali da rješavaju probleme.

Zastupnici su većinom odbacili juče i Izvještaj o radu Vijeća ministara za 2016. godinu. SDS je podržao Izvještaj. Kako gledate na odluku Doma?

To je možda dalje pravljenje političkih turbulencija i političkog brloga, jer je sve ovo postalo tragikomično. Ovaj Savjet ministara BiH je pod datim političkim okolnostima radio koliko je može i uradio je jako mnogo. Recimo, ministar Šarović je u potpunosti realizovao svoj program. Neću reći da su svi ministri radili idealno. Vjerovatno su neki mogli mnogo više i mnogo bolje da urade. Ovaj Savjet ministara radi mnogo bolje od Vlade RS i mnogo bolje od Vlade FBiH.

Očito je da to neizglasavanje njihovog Izvještaja nije zbog onog što piše ili ne piše u tom izvještaju. Štaviše, nismo čuli nijednu argumentovanu kritiku na taj izvještaj. To je plod političkog pozicioniranja i preraspodjele snaga, pa i plod kampanje za iduću godinu koja je ipak mnogo prerano počela.

Spekulacije da će zastupnici, vjerovatno na sljedećoj sjednici, glasati o povjerenju Vijeću ministara. Očekujete li da može biti izglasano nepovjerenje?

Odgovorila bih jednom narodnom izrekom, ali ću se suzdržati od toga. Sami pokretač inicijative Milica Marković u svojoj izjavi je rekla da je ta inicijativa osuđena na propast. Dakle, oni unaprijed znaju da ne mogu smijeniti Savjet ministara. Čak i da ga smijene, to što se eventualno izglasa nepovjerenje u Predstavničnom domu, imamo sljedeći korak, a to je Dom naroda. Ako izglasate to i u Domu naroda, to ne znači smjenu Savjeta ministara, nego ono prelazi u tehnički mandat. Onda se ide na novog mandatara. Kako doći do novog mandatara? Ja ne vidim kako.

Opet se sve svodi na trougao – Savez za promjene, SDA i HDZ BiH. Nemate drugog rješenja, ne postoji. Lako je nešto smijeniti, ali šta je izlaz? Mi nemamo ništa protiv, ako ima nova većina koja može donijeti novog mandatara, neka izvole. No, oni to ne mogu. Njihov jedini cilj je ustvari pravljenje političkog brloga ovdje, umjesto da se bave nekim konkretnim stvarima i da se rješavaju problemi građana. Umjesto da se Vlade RS bavi tim kako da riješi pitanje Transportne zajednice, kako da konačno počnu funkcionisati radne grupe u okviru mehanizma koordinacije, Željka Cvijanović hoće da kaže: “Evo Denis Zvizdić je gori od mene”. Mislim da svi nivoi vlasti treba da se bave onim zbog čega su ih građani birali, umjesto što građanima priređuju jeftine političke predstave.

BiH je u političkoj krizi. Može li se riješiti, s obzirom da je kampanja za izbore prerano počela?

Voljela bih reći da može, ali ne može. Naše političke elite su dovoljno nesavjesne prema svima i svemu da bi narednu godinu posvetile onome zbog čega su nas ljudi birali. Nema onih koji su spremni povući hrabre poteze. Koji možda neće uzeti nekoliko političkih poena, ali će dugoročno imati koristi. Nema onih koji su spremni voditi narod i donositi odluke u interesu naroda. Sve se svodi na kalkulacije šta će to donijeti poene. U kampanju se ušlo prerano, ustvari nije ni stala nakon općih izbora 2014. godine. Jedino nam preostaje očekivati da će naredni izbori značiti eliminaciju takvih politika i političara.

{youtube}qQdEz4fHGK4{/youtube}

Pojedini srbijanski mediji navode da EU, prije svih Njemačka, Holandija i Velika Britanija, razmatraju uvođenje sankcija Miloradu Dodiku, a pogotovo nakon što BiH nije pristupila transportnoj zajednici, za što se kao krivac vidi upravo Dodik i SNSD. Očekujete li da nakon američkih, Dodik može doći pod sankcije i EU?

Ne bi me iznenadilo. Neće me ni iznenaditi ako Dodik popusti oko transportne zajednice. Podsjetit ću vas da su imali tri stava u tri dana, a jedan je da ćemo to potpisati kada uđemo u EU. To je zaista bezobrazno, neodgovorno i šamar Srbiji. Pitanje je hoće li Dodik kapitulirati ili će se primjeniti neki mehanizmi. Moguće je da će doći do sankcija.

Burno je proteklih mjeseci bilo i u SDS. Izabrano je rukovodstvo i Glavni odbor. Je li se situacija smirila i šta očekujete od izbora 2018. godine?

Situacija u SDS je redovna. Takvih stvari imate u svim strankama. Neko je zadovoljan, neko nije. Stranka živi i radi. Pripremamo program i inicijative koje će ići od jeseni. Iduće godine je kraj režima Milorada Dodika i SNSD u Republici Srpskoj.

SDS u Savezu za promjene i dalje?

PANDUREVIĆ: Mi smo zajedno, naravno.

Vijesti.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *