Javna preduzeća u očajnom finansijskom stanju

Politika

“Željeznice” Republike Srpske posljednji put poslovale su sa dobitkom 2005. godine i ta dobit iznosila je dva miliona. Od tada do danas njihov dobitak je prerastao u kumulativni gubitak od 240.000.000 KM, a samo u prošloj godini on je iznosio 30.000.000 KM. Godine 2005. ukupan prihod “Željeznica” bio je 4,3 puta veći od kratkoročnih obaveza, a na kraju 2016. potpuno obrnuto, prihod “Željeznica” je manji od kratkoročnih obaveza 3,3 puta, podaci su koje je tokom predaje trećeg po redu zahtjeva opozicije o upravljanju javnim preduzećima RS iznio predsjednik Narodnog demokratskog pokreta Dragan Čavić.

– “Elektroprivreda” u odnosu na 2005. povećala je obaveze za 270.000.000, i to sa 550.000.000 KM na 821.000.000 na kraju 2014. godine. Četiri javna preduzeća su ispunila sve uslove za stečaj, a jednom je već i pokrenut, u “Robnim rezervama”, čiji su gubici za oko 13 miliona KM veći od kapitala – rekao je Čavić i dodao da su obećanja premijerke Željke Cvijanović iz 2014, koja su se odnosila na reformu javnih preduzeća, ostala samo prazno slovo na papiru.

Kada je u pitanju “Elektroprivreda RS”, rekao je da gotovo sva elektroprivredna preduzeća imaju gubitke, ali da se godišnji finansijski izvještaji “friziraju”.

U “Šumama RS”, kako je rekao, postoji 2.000 radnika viška ako se gledaju standardi poslovanja, a u očajnom su finansijskom stanju i “Pošte RS”, gdje za bruto plate zaposlenih ide oko 70 odsto sredstava tog javnog preduzeća.

Šef Kluba poslanika PDP-a Miroslav Brčkalo je naglasio da je osnovni problem javnih preduzeća to što ih vlast posmatra kao stranački plijen, ali sve na kraju plate građani.

– Tražimo odgovornost za propast “Robnih rezervi”, kao i zbog haosa u “Šumama”, bezvlašća u “Železnicama” – rekao je Brčkalo.

Poslanik SDS-a Nada Planinčević smatra da je ovaj zahtev legalan i legitimni mehanizam opozicije da vlast prihvati raspravu o stanju u pojedinim segmentima društva u RS.

Podsjetimo, opozicija je u proteklom periodu predala skupštini dvije interpelacije, tj. dva zahtjeva Vladi, o teškom ekonomskom i stanju u penzionom sistemu, ali su iz vladajuće koalicije već najavili da neće prihvatiti skupštinsku raspravu o ovim dokumentima.

KRIVIČNE PRIJAVE

Dragan Čavić je ponovio da će u narednih 10 dana podneti krivične prijave protiv odgovornih lica koja su spriječila objavljivanje u Službenom glasniku odluke o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH, iako ga od toga, kako tvrdi, odgovaraju pojedine zapadne diplomate, ne preciziravši koje.

novosti.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *