Narodna skupština RS: Opozicija optužuje vlast za kršenje poslovnika

Politika

 

Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske ni nakon dva sata rasprave nisu utvrdili dnevni red sjednice. Opozicija tvrdi da je prekršeno više zakona kao i skupštinski Poslovnik o radu jer su sa dnevnog reda povučeni revizorski izvještaji.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da nije prekršen Poslovnik, kao i da poslanici ne mogu raspravljati o interpelacijama opozicije jer nisu na predloženom dnevnom redu.

Stevandić je rekao i da opozicija posredstvom društvenih mreža poziva ljude na nasilje i prekid rada parlamenta, ali da će Narodna skupština da radi dok postoji većina.

– Jedino teror manjine nad većinom vodi u nasilje, a ono što većina odlučuje to je demokratija. Oni koji ne mogu da prihvate demokratiju imaju pravo da traže načine borbe koji podrazumijevaju ono što je legalno i legitimno, rekao je Stevandić novinarima u Banjaluci.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić smatra besmislenim tvrdnje o pravu većine da ona donosi odluke bez obzira da li su one zakonite ili protivzakonite.

– Opozicija neće dozvoliti da sjednice Narodne skupštine Republike Srpske budu mjesto na kome se potvrđuje povreda Ustava, zakona i neposlovničko ponašanje većine u parlamentu Srpske, rekao je Čavić.

Čavić kaže da “oni koji su nasiljem nad revizorom spriječili ga da nastavi da radi svoj posao i održava tu instituciju nezavisnom, onemogućili su u nenadležnom Odboru za finansije da na dnevni red dođe izvještaj revizije”.

Odbor za finansije i budžet Narodne skupštine Republike Srpske preložio je skidanje sa dnevnog reda izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora RS o provedenoj finansijskoj reviziji Konsolidovanog godišnjeg izvještaja za korisnike budžeta Republike Srpske za proteklu godinu.

Takođe, predloženo je skidanje sa dnevnog reda i Godišnjeg revizorskog izvještaja Glavne službe za reviziju javnog sektora RS za 2017. godine.

Na dnevnom redu 21. redovne sjednice NSRS su prijedlozi zakona o rudarstvu, o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, o izmjenama i dopunama Zakona o geološkim istraživanjima, o izmjenama i dopunama Zakona o Ekonomsko-socijalnom savjetu, te o prijedlogu Kodeksa ponašanja narodnih poslanika u NSRS.

Biće razmatrani i nacrti zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u poslovnim transakcijama, o hemikalijama, o srednjem obrazovanju i vaspitanju.

Na dnevnom redu je prijedlog strategije razvoja trgovine Republike Srpske do 2022. godine, te nacrt strategije mentalnog zdravlja u Republici Srpskoj za period od 2017. do 2027. godine.

Pred poslanicima će se naći izvještaj o stanju sektora osiguranja u RS za 2016. godinu, izvještaj o radu Agencije za osiguranje RS za 2016. godinu, izvještaj o finansijskom poslovanju republičke Agencije za osiguranje za 2016. godinu sa zaključkom Vlade Republike Srpske.

Narodna skupština RS razmatraće izvještaj o realizaciji Strategije razvoja turizma Republike Srpske za period od 2011. do 2020. godine u 2016. godini, godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH za 2016. godinu.

Biće razmatran izvještaj o radu javnog preduzeća Radio-televizije Republike Srpske /RTRS/ za 2016. godinu, Plan rada za 2017. godinu i izvještaj o reviziji finansijskog poslovanja RTRS-a za 2016. godinu – eksterna revizija.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *