Borenović: Čubrilović je morao da nađe kompromis!

Politika

Komentarišući izjavu predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljka Čubrilovića da je opozicija prekršila Poslovnik o radu, a ne vladajuća većina, Borenović je rekao da je Čubrilović najveći krivac kao predsjednik NSRS jer je morao naći kompromis.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović, koji boravi u Njemačkoj na završnom mitingu vladajućeg CDU-a, smatra da je Čubrilović morao da prekine sjednicu i nastavi je u narednim danima.

Mogao je spojiti ovu i narednu sjednicu NSRS. On je podlegao pritisku tzv. vladajuće koalicije koja ima disktuabilan vladajući kapacitet kupovinom poslanika. Opozicija želi vratiti dostojanstvo NSRS”, poručio je Borenović u izjavi televiziji N1.

Govoreći o mitingu CDU-a, Borenović je rekao da je više od 5.000 ljudi na jugoistoku Njemačke na mitingu, gdje CDU očekuje pobjedu i da Angela Merkel nastavi voditi Njemačku.

“Ovo je bio poziv koji se ne odbija. Za nas je čast prisustvovati i pokazati spremnost da političke strukture u BiH rade kako bi što prije bili dio evropske porodice. Očekujemo podršku Angele Merkel da istrajemo na tom putu. Moj cilj je da prenesem Angeli Merkel da u nama ima iskrenog prijatelja koji želi raditi sa drugim političkim struktrama na našem evropskom putu”, rekao je Borenović.

Na sastanku u decembru prošle godine kancelarka Merkel podržala je EU put BiH, te reformske procese, posebno one koje idu u pravcu ekonomskog razvoja i napretka. Kakva je situacija danas, skoro godinu dana nakon tog susreta?

“Kod nas je potrebno mnogo višeg unutrašnjeg konsenzusa. Njemačka je vjerovatno i najveća podrška BiH, ali stalno ističe da trebamo raditi više na unutrašnjem konsenzusu oko ključnih ekonomskih i socijalnih reformi. Svi traže političku stabilnost i zato nam trebaju snage koje će biti iskrene kako bi konačno stvorili. Iz Banjaluke do Pasaua nama je trebalo šest sati. Mi smo u Evropi, ali daleko od napretka kako bi bili ravnopravan dio EU”, kazao je Borenović.

N1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *