Hakerski napad na “tviter” profile NDP, predstavnika PDP i “Restarta Srpske”

Politika

Narodni demokratskog pokreta (NDP) saopštio je danas da je njihov “tviter” profil meta hakerskih napada.

– Radi se o hakerskom napadu, koji funkcioniše tako što se “tvitovi”, odnosno objave koji su pisani na ovom profilu pisali višestruko dele i umnožavaju na ovoj društvenoj mreži, vrtoglavom brzinom. Zapazili smo da su nam profil,i koji su to masovno počeli da čine, lažni, odnosno ‘botovski’, te da su locirani širom sveta, od Kazahstana do Kanade. Privremeno smo uspeli blokirati napad tako što smo zaključali profil, te su masovna deljenja objava – prestala – navode u saopštenju NDP.

Sinoć su oko 19 sati na objave u jednom satu imali preko 70.000 pregleda. Inače, u normalnim uslovima profil NDP ima ukupno 817 ljudi koji ga prate na ovoj društvenoj mreži, tako da vidljivost uglavnom seže do maksimalno 2 puta više od tog broja, tako da su ove cifre nemoguće.

– Zaključavanjem profila još uvek možemo da objavljujemo sadržaj, ali onemogućeno je da se proširi ka široj javnosti na ovoj društvenoj mreži, jer prestaje da važi opcija deljenja sadržaja na profilu. U međuvremenu saznali smo da je u pitanju orkestrirani napad na precizno odabrane “Tviter” profile iz Republike Srpske koji još uvek traje. Napadnuti su još i zvanični profil PDP, opozicioni poslanici u NSRS, organizacije i udruženja građana, kao i novinari i blogeri koji su kritički nastrojeni prema aktuelnom režimu u Republici Srpskoj – saopšteno je iz NDP.

Napominju da je to jedina poveznica između “meta” ovog sajber napada.

– Narodni demokratski pokret osuđuje ovaj sramni čin pokušaja obračuna sa drugačijim mišljenjem brutalnom eliminacijom sa društvenih mreža i poziva nadležne institucije da istraže ovaj napad na građane Republike Srpske – saopšteno je iz ove stranke.

Na sve učestalije “sajber napada” žale se uglavnom političari iz opozicionih stranaka koji masovno zaključavaju svoje “Tviter” naloge.

Iznenađenje zbog naglog i nekontrolisanog povećanja broja pratilaca i sumnju da su im profili napadnuti izrazili su lider PDP Branislav Borenović, zatim Adam Šukalo, Vojin Mijatović, Draško Stanivuković i drugi, prenosi Faktor.ba.

Iz MUP RS za sada još nema informacija o tome da li su oni obavešteni o ovim dešavanjima, kao ni da li sprovode istragu.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *