Čubrilović poručio opoziciji: Nisam ja naredio ulazak policije u parlament!

Politika

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović nije naredio ulazak policije u parlament 13. septembra kada je, zbog onemogućavanja rada skupštine, prema Poslovniku, izrečena mjera da iz sale budu udaljeni poslanici koji fizički ometaju rad.

U odgovoru šefovima klubova poslanika SDS-SRS, PDP i NDP, Čubrilović navodi da se posebne mjere obezbjeđenja, obim i način vršenja poslova posebnog obezbjeđenja objekata i ličnosti vrše u skladu sa zakonom, bezbjednosnom procjenom i pravilima službe.

– Zbog toga za sve informacije o ovim mjerama i aktivnostima obratite se Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, poručio je Čubrilović u odgovoru.

Čubrilović tvrdi da je do ometanja rada sjendice NSRS došlo nakon što je skupštinska većina htjela da spriječi raspravu o revizorskom izvještaju konsolidovanog budžeta za prošlu godinu.

On je naveo da su se 13. septembra u Narodnoj skupštini nalazili pripadnici MUP-a, kao što to čine prilikom svakog zasjedanja, a u skladu sa Zakonom o policiji i unutrašnjim poslovima, Uredbom o obezbjeđenju lica i imovine u Narodnoj skupštini, Uredbom o obezbjeđenju ličnosti i objekata koji se posebno obezbjeđuju i Uputstvom o obimu i načinu vršenja poslova posebnog obezbjeđenja.

Čubrilović je naglasio da prilikom obezbjeđenja održavanja 21. sjednice pripadnici policije, koji su se nalazili u zgradi Narodne skupštine, nisu nosili duge cijevi i bili su opremljeni u skladu sa pravilima službe, kao i da Narodna skupštinane raspolaže podacima o broju, sastavu i strukturi policijskih službenika i njihovih starješina, kao i o njihovoj pripadnosti organizacionim jedinicima i lokaciji u i izvan objekta Narodne skupštine.

Revizorski izvještaj nije bio po volji vladajućih stranaka, jer je u njemu navedeno da je manjak u budžetu veći za više od stotinu miliona KM od onog koji je prikazivalo Ministarstvo finansija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *