Kriza u Narodnoj skupštini ne jenjava, nova sjednica 17. oktobra

Politika

Na sastanku rukovodstva Narodne skupštine RS sa šefovima poslaničkih grupa i predstavnicima stranaka bilo je burno. Ipak je dogovoreno da naredna sjednica parlamenta bude 17. oktobra.

Već sada je jasno da ni sljedeća sjednica parlamenta zakazana za 17. oktobar neće biti ni malo dosadna jer je opozicija glasala protiv usvojenog dnevnog reda na kojem je i izvještaj Glavne službe za reviziju o reviziji Konsolidovanog finansijskog izvještaja o izvršenju budžeta za prošlu godinu.

Na dnevnom redu naredne sjednice Narodna skupštine RS naći će se Prijedlog rezolucije o zaštiti ustavnog pretka i proglašenju vojne neutralnosti RS.

Ova rezulacija predložena je na dnevni red ispred klubova SNSD-a, SP-a i SDS-K, ali ne i DNS-a koji čini skupštinsku većinu. Predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović (DNS) nije odgovorio na pitanje „zašto“, nego je samo kratko poručio – „to pitajte šefa kluba“.

Šef Kluba poslanika DNS-a Spomenka Stevanović je kazala da su razlozi „tehničke prirode“.

Na narednoj sjednici trebale bi se naći i interpelacija opozicije, ali i sporni revizorski izvještaj o konsolidovanom budžetu RS, a koji je bio povod drame koja se odvijala 13. septembra u entitetskom parlamentu. Međutim, nije jasno ko će predstaviti ovaj izvještaj.

Gotovo u isto vrijeme dok je trajala sjednica razriješeni glavni revizor Duško Šnjegota u skupštinu je poslao pismo u kojem obavještava poslanike da mandat i njemu i njegovom zamjeniku ističe 12. oktobra.

To znači da 17. oktobra, za kada je zakazana sjednica glavna služba za reviziju neće imati nikoga da je predstavlja u skupštini, ističe opozicija.

Predsjednik parlamenta Nedeljko Čubrilović tvrdi da je moguće imenovati nekog radnika iz Službe za reviziju RS da to uradi, ali iz opozicije smatraju da to nije moguće uraditi na taj način.

Čubrilović je istakao da „ima informacije da će izvještaj Glavne službe za reviziju RS biti predstavljen u skladu sa zakonom“. Od 12. oktobra Glavna služba za reviziju ne radi i to je jedina istina, kažu poslanici opozicije i za to krive vlast jer je požurila da “smakne” revizora da ne bi govorio o deficitu.

Za opoziciju to je učinjeno vrlo nespretno jer režim u brzini nije razmišljao šta će biti poslije razrješenja glavnog revizora i njegovog zamjenika.

– To je za svaku osudu. NSRS mora da štiti zakone i sve akte, ali očigledno kod predsjednika parlamenta sve može. Međutim, nije uvjerio nikoga u to – istakao je šef Kluba PDP Branislav Borenović.

Vlast se igra državom i to potvrdjuje i cirkus koji su napravili u slučaju glavnog revizora, tvrdi opozicija i najavljuje da ne postoje uslovi za održavanje 22 sjednice parlamenta dok god ne bude poštovan Ustav, zakon i poslovnik Narodne skupštine.

– Imaćemo priliku da svi vide kako ćemo pružati otpor. Ili će poštovati ustav i zakone ili će ovdje imati blokadu. Nema drugog načina da ih naučimo da poštuju zakon i red, rekao je šef SDS-ovog kluba Vukota Govedarica.

Opozicija ne otkriva konkretne planove za naredno zasjedanje, ali tvrde da će braniti dostojanstvo skupštine.

Čubrilović izvrdao odgovor o policiji

Nedeljko Čubrilović nije konkretno govorio o tome ko je zvao policiju u skupštinu 13. septembra.

– Policija je uvijek tu, kaže predsjednik parlamenta.

Na dnevnom redu, ukoliko bude skupštine, biće i prijedlog rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske. Zanimljivo je da je protiv te tačke DNS.

Tačku dnevnog reda o neutralnosti Republike Srpske predložili su klubovi SNSD-a, Socijalističke partije i Samostalni demokratski srpski klub,

Skupština neće razmatrati na narednom zasjedanju odluku o suspenziji odluke o referendumu o radu suda i tužilaštva BiH iako teče zakonski rok za održavanje tog referenduma.

“Nije došao prijedlog te tačke za narednu sjednicu”, kratko je rekao Čubrilović.

Istinito/BN/Mondo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *