PDP: SNSD nas je doveo pred NATO

Politika

Šef Kluba poslanika PDP u Narodnoj skupštini RS Miroslav Brčkalo izjavio je da Partija demokratskog progresa Rezoluciju o proglašenju vojne neutralnosti RS smatra “pokajničkim dokumentom koji je u svojoj suštini manjkav i kontradiktoran”.

– Upravo nas je SNSD svojim aktivnostima u proteklih 15 godina doveo pred vrata NATO, a sada jednom politikantskom rezolucijom pokušavaju izbjeći odgovornost za te svoje postupke – rekao je Brčkalo.

Hronološki gledano, navodi, SNSD je 2003. na svom saboru imao deklaraciju o evroatlanskim integracijama, zatim je 2005. Nikola Špirić potpisao zakon o odbrani BiH, u čijem članu 84. stoji da će Savjet ministara i parlament BiH raditi na uključivanju BiH u NATO savez.

Brčkalo podsjeća da je 2006. potpisan sporazum o Partnerstvu za mir, zatim je 2008. SNSD Milorad Živković zajedno sa Sulejmanom Tihićem uputio u parlament BiH zajedničku rezoluciju o spremnosti BiH za taj vojni savez, a 2009. godine je sve to finalizovao Nebojša Radmanović, koji je u obraćanju tadašnjem generalom sekretaru NATO saveza Jap de Hop Sheferu rekao da BiH “dijeli vrijednosti alijanse i spremna je da bude prepoznatljiva na putu ka evroatlanskim integracijama“.

– Apsurd je i da se SNSD u svojoj rezoluciji poziva na vojnu neutralnost Srbije, jer se mora znati važan podatak, da je ta zemlja svoju vojnu neutralnost izglasala 2007. godine, a dvije godine nakon toga, SNSD je predvođen Radmanovićem slao molbu za Akcioni plan za članstvo BiH u NATO (MAP). Sve ovo govori o velikom lutanju i neodgovornoj SNSD ad hoc politici. A istorijat njihovih aktivnosti po pitanju ulaska BiH u NATO ne ide im nimalo u prilog, odnosno demaskira njihovu politiku – rekao je šef Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini.

Poslanici vladajuće većine u Narodnoj skupštini usvojili su protekle noći, bez prisustva opozicije i Koalicije “Domovina“, Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS.

Rezolucijom se definiše neutralnost RS u odnosu na postojeće vojne saveze, te precizira da je RS opredijeljena da svaki budući status koordinira sa Srbijom, kao potpisnikom Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *