Političari iz RS Čovićevu ideju o reorganizaciji BiH ocijenili nerealnom

Politika

Ideja lidera HDZ BiH Dragana Čovića da već narednog mjeseca pokrene pitanje reorganizacije BiH – nije realna.

Ovo je poruka političkih stranaka iz RS, koji kažu da nikakva ustavna i teritorijalna reorganizacija BiH ne dolazi u obzir.

– To što zagovara Čović je famozni “prudski sporazum”. Nikakva teritorijalna reorganizacija BiH, u smislu raspakivanja Dejtonskog sporazuma, ne dolazi u obzir. Problemi Hrvata u Federaciji BiH su posljedica Vašingtonskog sporazuma, odnosno Ustava FBiH i to je adresa na kojoj Čović treba da traži rješenje – kaže potpredsednica SDS Aleksandra Pandurević.

Ona ističe da bi raspakivanje Dejtonskog sporazuma, makar ne došao u pitanje ni pedalj teritorije RS, otvorilo i pitanje nadležnosti i suverentiteta RS unutar BiH, što nije u interesu Srpske.

– Jer, na koji način u tom slučaju riješiti entitetsko glasanje u parlamentu BiH ili odrediti koliko ministara bi iz kojeg entiteta dolazilo. Otvorila bi se mnoga pitanja za koja je nemoguće naći rješenja. Očekujemo od SNSD, koji je dogovarao Prudski sporazum, da konačno kaže da odustaje od njega – poručila je Pandurevićeva.

Poslanik SNSD u parlamentu BiH Lazar Prodanović tvrdi da i za tu stranku nije prihvatljiv prijedlog Čovića.

– Za SNSD nije prihvatljiv bilo kakav oblik uređenja BiH u kome RS ne bi sačuvala izvorne nadležnosti propisane Dejtonskim sporazumom. Ukoliko je Čovićeva ideja u funkciji eventualne racionalizacije administrativnog uređenja FBiH, to je onda stvar koalicionih partnera u tom entitetu – rekao je Prodanović.

Čović, međutim, tvrdi da njegov prijedlog nije podjela već jačanje BiH.

– Pa i sada je BiH podijeljena – imamo dva entiteta, unutar jednog entiteta deset kantona. Šta je problem ako ćemo umjesto tih 11, 12 vlada imati tri, četiri ili pet – izjavio je Čović.

On je dodao se njegov prijedlog zna već deset godina i da ga je objašnjavao na stotine adresa u svijetu i u BiH i da podrazumjeva četiri federalne jedinice.

– Naravno da će jedna od te četiri federalne jedinice, kako god slagali ove brojeve, biti bošnjački većinska ili hrvatski većinska ili srpski većinska. Tražimo rješenja koje neće na bilo koji način sugerisati novu podjelu i novu blokadu, nego baš obrnuto – kaže Čović.

Spajanje kantona

Lider SDA Bakir Izetbegović izjavio je da je za njega prihvatljiva racionalizacija administrativnog aparata, ali nikako stvaranje nekih etničkih kantona.

– Kada je u pitanju organizacija Federacije može se ići na regionalizaciju, na ukrupnjavanje kantona u neke regione koji bi prelazili entitetsku liniju. Ako se nije spremno u ovom trenutku od strane RS ići na prelazak entitetske linije, možemo ići na spajanje kantona u Federaciji – rekao je Izetbegović.

EuroBlic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *