Poboljšanje života prioriteti rezolucije Saveza za promjene

Politika

Obavezivanje Republike Srpske i njenih institucija na obezbjeđivanje pune zaposlenosti, povećanje plata, rast penzija i bruto domaćeg proizvoda, te rasterećenje privrede i smanjenje poreskih stopa, prioriteti su predložene rezolucije o strateškim ciljevima Republike Srpske za period od naredne do 2023. godine, saopšteno je iz NDP-a.

Ovim dokumentom, koji su predložili klubovi poslanika stranaka Saveza za promjene u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a nije uvršten na dnevni red 22. redovne sjednice, određuju se strateški koraci Republike Srpske i BiH o pitanju bezbjednosnih integracija, navodi se u saopštenju.

Rezolucijom bi se Republika Srpska obavezala na dostizanje godišnjeg rasta BDP-a u lančanom iznosu od pet odsto, te povećanje opšte zaposlenosti radno sposobnog stanovništva u godišnjem lančanom iznosu od četiri odsto.

“Rast prosječnih plata i najniže garantovane plate iznosio bi 60 odsto realnog ekonomskog rasta BDP-a godišnje mjereno lančanim indeksom, a prosječna penzija dostigla bi nivo 50 odsto prosječne plate u Republici Srpskoj”, navodi se u tekstu predložene rezolucije.

U predloženom dokumentu se dodaje da bi Republika Srpska, zajedno sa vlastima BiH i FBiH, radila na smanjenju direktnih i indirektnih poreza, tako što bi smanjila opterećenje direktnih poreza za 10 odsto, a opterećenje indirektnih povećala za pet odsto, uz uvođenje diferencirane stope PDV-a.

Rezolucijom bi se Republika Srpska obavezala na davanje pune podrške BiH u procesu evropskih integracija, koristeći se mehanizmom koordinacije, a sve s ciljem otvaranja prvih pregovaračkih poglavlja već do kraja 2018. godine.

U saopštenju se navodi da su poštivanje i implementacija Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, kao njegovog sastavnog dijela, polazna osnova za rješavanje svih otvorenih pitanja u BiH.

Pitanje vojnog statusa i međunarodnih vojnih i bezbjednosnih integracija bilo bi tretirano u skladu sa regionalnim bezbjednosnim kontekstom, prateći pritom politike koje prema ovom pitanju zauzima Republika Srbija.

“Sve do konačne odluke Srbije o njenom odnosu prema integracijama u vojne saveze, Republika Srpska ne može podržavati ulazak BiH u bilo kakve vojne saveze, uključujući i NATO”, dodaje se u predloženoj rezoluciji.

Predloženom rezolucijom konstatuje se da BiH nema suštinski suverenitet, te da ne može, u momentu u kojem se na njenom teritoriju nalaze međunarodne vojne snage i mirovne misije, samostalno odlučivati o bezbjednosnim integracijama.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *