NSRS o povlačenju odluke o referendumu 6. novembra

Politika

Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske utvrdio je danas prijedlog dnevnog reda i termin održavanja 24. posebne sjednice.

Za dnevni red posebne sjednice koja će biti održana 6. novembra predložene su dvije tačke – prijedlog odluke o stavljanju van snage odluke o raspisivanju republičkog referenduma i prijedlog odluke o stavljanju van snage odluke o izboru članova Komisije za sprovođenje referenduma.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović zakazao je sjednicu Kolegijuma nakon što su klubovi poslanika SNSD-a, DNS-a, SP-a i SDS-K podnijeli zahtjev za zakazivanje posebne sjednice Narodne skupštine.

Čubrilović kaže da su SDS, PDP i DNS bili protiv da se zakaže sjednica. Opozicioni predstavnici iz SzP su rekli da su SNSD i Milorad Dodik manipulisali referendumom, te su dolazak na Skupštinu uslovili izvinjenjem.

Perica Bundalo ( PDP) je rekao da očekuje da DNS glasa protiv usvajanja dnevnog reda, obrazalažući to izjavom Marka Pavića, predsjednika DNS.

Čubrilović je to negirao i rekao da će DNS glasati u skladu sa koalicionim sporazumom.

Zahtjev za povlačenje odluke podnijele su stranke vladajuće većine u RS, dok iz opozicije ukazuju da je vlast time pokazala strah za lične pozicije i devalvirala referendum kao mehanizam izjašnjavanja građana.

Predsjednik RS Milorad Dodik tvrdi da se od referenduma ne odustaje, ali da će se sačekati na “srpsko jedinstvo” po tom pitanju.

Lider SDS-a Vukota Govedarica je odgovorio da Dodik manipuliše narodom, pa i kada je riječ o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Odluka o suspenziji spornog referenduma, koji je izazvao ošto protivljenje predstavnika međunarodne zajednice, predlaže se dvadesetak dana uoči isteka roka za njegovo održavanje.

Vladajuća većina u Narodnoj skupštini RS-a na sjednici 15. jula 2015. donijela je odluku o raspisivanju referenduma, ali ona sve do 20. septembra ove godine nije bila objavljena u “Službenom glasniku RS”.

Istinito/nezavisne.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *