Dodik: Referendum propao zbog opozicije

Politika

Obraćajući se poslanicima na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske predsjednik RS Milorad Dodik rekao je da će referendum o radu Suda i Tužilaštva biti suspendovan zato što opozicija nije spremna da ga podrži.

Nakon što su poslanici SDS izrazili negodovanje zbog toga što sjednici ne prisustvuje predsednik RS, koji je 2015. godine predložio NS RS raspisivanje referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, Milorad Dodik se ipak pojavio na ovoj sjednici.

– Uvažio sam zaključak NS RS i odmah reagovao. Zahvaljujem se opoziciji što smatra da je moje prisustvo tako važno. Slažem se da je ovo bitna tema. Moja ocjena je da država RS ima pravo da odlučuje o svim bitnim pitanjima – rekao Dodik.

Dodao je da se narodu ne smije oduzeti pravo na referendum, ističući da će se sve stvari ovde jednog dana završiti referendumom.

Dodik je rekao da će ponovo predložiti ovaj referendum kada bude konsenzusa. Rekao je i da će izaći na svaki referendum koji organizuje opozicija.

– Eto dao sam vam ideju – rekao Dodik.

Predsjednik Srpske naglasio je i da ne može, a da ne odgovori onima koji ga porede sa sitnim zvjerkama, aludirajuci na Šukala koji ga je nazvao “malim mišem”.

– Iznenađen sam što ste danas uopšte ovde, da li vam je Kormakova rekla da dođete – kazao je Dodik.

Poslanici iz opozicije ranije su pitali da li će se “Pudždemon iz Srpske” pojaviti u NS RS i odgovoriti im na pitanje zašto je lagao i obmanjivao građane Srpske.

– Ako je imalo odgovoran prema građanima Srpske, trebalo je danas da prisustvuje sjednici. Mi iz opozicije imamo mnogo pitanja za njega, a prije svega, dokle će obmanjivati javnost zarad ličnih političkih interesa. Htjeli bi i da ga pitamo da li ima rješenje za situaciju RS koja sve dublje tone – rekao poslanik SDS, Miladin Stanic.

Predsjednik NS RS, Nedeljko Čubrilović rekao je da je predsjednik RS dobio redovni poziv za prisustvo sjednici NS RS, kao što svaki put dobija i da niko na Kolegijimu nije posebno tražio da prisustvuje današnjoj sjednici.

Poslanik Adam Šukalo optužio Dodika da se sakrio kao miš.

– Trebalo je da dođe ovde i kaže zašto je odustao od referenduma, zašto je lagao i obmanjivao građane RS. Takvo obmanjivanje trebalo bi da bude obuhvaćeno Krivičnim zakonom RS, pa da neko za to odgovara – rekao Šukalo.

Dodik je završio obraćanje poslanicima pozivom da glasaju da se ova odluka privremeno povuče “dok ne dođu neka bolja vremena i neka odgovornija opozicija”.

Istinito/Blic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *