Mogerini i Han pozivaju na dijalog i smirenost u BiH

Politika

BiH je započela sa reformama neophodnim za rješavanje ekonomskih i socijalnih izazova sa kojima se suočava, a koje su ključne kako bi napredovala na evropskom putu i pitanje o Danu Republike Srpske ne bi trebalo i ne smije skrenuti pažnju BiH sa ovog izuzetno važnog posla, smatraju evropski zvaničnici Federika Mogerini i Johanes Han.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Mogerini i komesar EU za susjedsku politiku i proširenje Han naveli su u zajedničkoj izjavi da se Ustavni sud BiH nije upustio u preispitivanje odluke o Danu Republike Srpske, te da je usvojio privremenu mjeru kojom se privremeno suspenduje održavanje referenduma u Republici Srpskoj.

“Ohrabrujemo institucije u BiH da riješe ovo pitanje i poštuju vladavinu prava putem ustanovljenih pravnih procesa i postojećeg ustavnog okvira, a kroz konstruktivni dijalog”, ističe se u izjavi.

Mogerini i Han ističu da sve strane treba da se uzdrže od aktivnosti koje mogu dovesti do eskalacije situacije.

Ustavni sud BiH juče je odbio apelaciju Narodne skupštine Republike Srpske za preispitivanje odluke ovog suda kojom je Dan Srpske – 9. januar proglašen neustavim.

Razmatrajući zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u vezi sa odlukom o održavanju referenduma u Republici Srpskoj o Danu Republike, Ustavni sud usvojio je privremenu mjeru kojom se privremeno obustavlja odluka Narodne skupštine Republike Srpske.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *