Čavić: Banjaluka zbog korupcije i nesposobnosti SNSD nema pristup razvojnim fondovima!

Događaji

Kandidat Saveza za promjene za gradonačelnika Banjaluke Dragan Čavić i ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak razgovarali su u Banjaluci o rješenjima najvećih infrastrukturnih problema grada pomoću pravilnog apliciranja projektima prema razvojnim fondovima.

Kako je istakao minitar Crnadak, Banjaluka je kao lokalna zajednica potpuno zakazala po pitanju povlačenja sredstava iz EU fondova i fondova zemalja koje imaju obezbijeđene grantove za ulaganje u razvoj.

– Otkako je Savez za promjene na vlasti na nivou BiH, iz Banjaluke nije bilo nikakve inicijative po ovom pitanju i to zbog revolta poslije poraza na prošlim izborima. Međutim problem je i u tom što prema razvojnim fondovima ne možete da aplicirate ukoliko nemate potpuno transparentan rad i ukoliko ne postoje kadrovi koji su osposobljeni za pravilno apliciranje i upravljanje projektima. Upoznat sam sa planom gospodina Čavića za osposobljavanje kadrova, što znači da ćemo imati jaku Banjaluku, koja će zajedno sa Savezom za promjene na nivou BiH raditi na tom da Banjaluka pravilno applicira na projekte i realizuje što više kvalitetnih razvojnih projekata – istakao je Crnadak.

Ministar inostranih poslova BiH takođe je naglasio da očekuje ubjedljivu pobjedu Saveza za promjene i Dragana Čavića u Banjaluci.

– Kandidat SNSD-a Igor Radojičić je dopustio da njegova stranka u naš grad donese primitivizam i korupciju i zato će da izgubi. Danas sam već siguran da će Dragan Čavić, koji ovaj put ima snažnu i jedinstvenu podršku Saveza za promjene, biti novi gradonačelnik Banjaluke – poručio je Crnadak.

Kandidat SZP Dragan Čavić najavio je da će u naredne dvije godine ministar Crnadak imati priliku da se navikne na čestu komunikaciju sa Banjalukom radi ostvarivanja kontakata, zajedničkih projekata i pomoći pri apliciranju projektima na EU i druge razvojne projekte.

– Radi se o velikom potencijalu koji je potpuno neiskorišten. Da bismo tu bili uspješni, moramo da iskorijenimo korupciju u javnom sektoru, da osposobimo kadrove da pravilno upravljaju projektima i da imamo transparentno i domaćinsko poslovanje. To su promjene koje će se dogoditi poslije izbora. Banjaluka trenutno u tom pogledu zaostaje za mnogim lokalnim zajednicama. Sa ministrom Crnatkom sam se složio i da lokalne zajednice moraju da koriste kapacitete Ministasrstva inostranih poslova, koje je potpuno otvoreno za podršku i saradnju i za potrebe svih lokalnih zajednica. Pobijediću na predstojećim izborima, i jedan od prioriteta je da u okviru Gradske uprave, od osposobljenih kadrova formiramo sektor za upravljanje projektima i pravilno apliciranje. Ići ćemo prioritetno prema IPA fondovima, ali tu je i čitav niz razvojnih fondova ili grantova koje obezbjeđuju i vlade zemalja poput Švedske, Norveške, Njemačke, Japana, SAD i drugih. Ne možemo sebi više da priuštimo da propuštamo prilike – poručio je Čavić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *