Jovo Radukić imenovan za v.d. glavnog revizora RS

Aktuelno

Narodna skupština Republike Srpske u nastavku zasjedanja bez prisustva opozicije, u utorak kasno naveče, imenovala je  Jovu Radukića za vršioca dužnosti glavnog revizora Republike Srpske. Radukić je na ovu dužnost imenovan do okončanja procedure izbora glavnog revizora.

Jovo Radukić na novu funkciju dolazi iz Ministarstva finansija, gdje je obavljao dužnost pomoćnika ministra za fiskalni sistem, a na preporuku ministra Zorana Tegeltije i uz blagoslov Milorada Dodika, predsjednika RS i SNSD.

Prema saznanjima Istinito, planirano je da Radukić u redovnoj proceduri bude izabran za glavnog revizora i nasljednika Duška Šnjegote koji je pod pritiskom Milorada Dodika podnio ostavku.

Od 1994. do 2000. godine Radukić je bio zaposlen na poslovima kontrole i naplate javnih prihoda u Republičkoj upravi javnih prihoda, odnosno Finansijskoj policiji Republike Srpske, a od 2001. godine bio je vođa Tima za reviziju u Glavnoj službi za reviziju javnog sektora Republike Srpske, u vrijeme kada je glavni revizor bio Boško Čeko.

Službu je napustio u martu 2006. godine na poziv Aleksandra Džombića, tadašnjeg ministra finansija u vladi Milorada Dodika, koji ga je postavio za svog pomoćnika. Plata revizora u to vrijeme bila je dvostruko veća od plate pomoćnika ministra.

Na pitanje Boška Čeke, zašto napušta reviziju i odlazi na mnogo nižu platu, Radukić je navodno odgovorio: Ne idem zbog para, već zbog toga što je on (Džombić) moj prijatelj!

U Džombićevo i Radukićevo vrijeme Ministarstvo finansija prošireno je na 28 odjeljenja i 18 odsjeka, sa preko 180 zaposlenih i više od 10 pomoćnika ministara. Njih dvojica su bili poznati po primanju velikog broja mladih pripravnica, a za neke od njih se spekulisalo da su im i ljubavnice.

Kako je Jovo Radukić znao da iskoristi funkciju pomoćnika ministra finansija, govori podatak da je zaposlio svog bratića Marka Radukića u Poresku upravu RS.

Banjalučki biznismen Jovo Vidović prijavio je 2008. godine Jovu Radukića policiji tvrdeći da mu je tražio 100.000 maraka da bi Ministarstvo finansija odobrilo reprogram poreskog duga njegovom preduzeću “Betonski proizvodi”.

Jovo Radukić rođen je 1966. godine u Banjaluci, gdje je završio osnovnu i srednju Ekonomsku školu. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci 1992. godine.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *