Već je izvjesno da neće biti novca iz aranžmana sa MMF-om

Ekonomija

Ministarka finansija u Vladi Federacije BiH Jelka Milićević izjavila je da je sada već izvjesno da neće biti novca oz tranše po aranžmanu sa MMF-om.

Vlada Federacije Bosbe i Hercegovine je u drugom kvartalu ove godine u odnosu na prvi smanjila zaduživanje za 171 milion KM, izjavila je ministarka finansija Jelka Milićević nakon današnje sjednice Vlade FBiH.

– Nismo baš zadovoljni jer je to rezultat neimplementiranih projekta, kao što su putna infrastruktura i energetski objekti, a razlog je jer nisu stvoreni preduvjeti da bi se sredstva koristila i nisu osigurani dodatni prihodi da bi se postigla kreditna povoljnost, rekla je Milićević i dodala da je dug Federacije BiH po primicima manji za 4,71 posto.

Federacija BiH se, po njenim riječima, na osnovu obaveza prema otplati vanjskog duga zadužila 160 miliona, a vratila 388 miliona KM.

– Neto efekat je otprilike 220 miliona KM obaveza više smo vratili nego što smo se zadužili, izjavila je Milićević.

Ona je istakla da je Federacija BiH suočena s problemom da vjerovatno neće imati aranžman, odnosno da ne računa na tranše po aranžmanu s Međunarodnim monetarnim fondom.

– To je sada već izvjesno, a ako i bude to će biti u zaostatku. Planirane su tri tranše, zaduženje dugoročno od 282 miliona KM nećemo imati, ali evo imamo povećanje prihoda, imamo racionalizaciju, očekujemo i vanredne prihode, nadam se da nećemo imati nelikvidnost proračuna, ocijenila je Milićević.

Podsjetila je da se očekuje 123 miliona KM od ruskog duga, ali i rast poreskih prihoda i bolji rezultati od planiranih, od poreza na dobit.

Vijesti.ba/Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *