Trostruki ubica iz Livna proglašen neuračunljivim, ide na psihijatrijsko liječenje

Hronika

Ante Niče (35), koji je optužen za trostruko ubistvo u Suhači kod Livna, proglašen je neuračunljivim i biće upućen na lečenje u psihijatrijsku kliniku.

Ničeu se sudi u Kantonalnom sudu u Livnu i nakon više neuropsihijatrijskih veštačnja, zajednički nalazi ukazuju da je u trenutku monstruoznog zločina bio neuračunljiv.

Prema optužnici Niče je zločin počinio 30. oktobra 2015. godine u večernjim časovima, nakon povratka iz zatvora gde je bio u jednomesečnom pritvoru zbog porodičnog nasilja.

Nakon što je došao kući, sa čak 35 uboda kuhinjskim nožem usmrtio je majku Lucu (66), gluhonemog brata Matka (46) usmrtio je sa osam uboda, a njegovu takođu gluhonemu suprugu Sandru (44) izbo je šest puta i zatim pobegao.

Kako nezvanično saznajemo njemu će uskoro biti izrečena presuda, ali će zatvorska kazna biti zamenjenja lečenjem u psihijatrijskoj ustanovi zatvorenog tipa.

– Radi se o hroničnom sumanutom poremećaju kod optuženog, a motiv za ubistvo je očito psihopatološki. U njegovom slučaju je neophodno lečenje u specijalizovanoj ustanovi zatvorenog tipa poput Sokoca – rekao je lekar Alma Bravo Mehmedbašić.

Ona je pojasnila da se u ovakvim slučajevima pacijenti uglavnom ne mogu izlečiti do kraja, ali da napretka može biti.

Posle ovog zločina, komšije su pričale da je Ante bio problematičan i da su se svi pribojavali da bi mogao uraditi ovako nešto.

– Više puta je tukao majku, što su najčešće komšije prijavljivale policiji, jer ona nije smela. Zadnji put kada ju je istukao, ostao je u zatvoru mesec dana i evo šta je napravio kada je izašao. Čuo sam da čim je ušao u kuću odmah se krenuo svađati sa majkom i uzeo je nož sa stola, te je izbo – ispričao je tada jedan od komšija.

Nakon toga ostao je u kući dok nije primetio da se njegov brat i supruga vraćaju iz prodavnice. Odmah je sišao na njihov sprat i oboje ih izbo sa istim nožem.

– Majka i bratova supruga su preminuli na licu mesta. Matko je skupio snage i tako povređen otišao do komšija da traži pomoć. Međutim nesretni čovek preminuo je na putu do splitske bolnice – istakao je tada naš sagovornik, te dodao i da je Niče bio narkoman.

Ante je nakon ubistava pobegao preko livade iza kuće, a prilikom potrage za njim policajci su pronašli odeću koju je skinuo i bacio.

Zbog ovog zločina u Livnu je bio proglašen i dan žalosti.

Tek posle tri dana od bega Ante se predao policiji u selu Komorani u blizini Livna. Prilikom predaje on je policajcima hladnokrvno rekao da se predao samo iz straha da ne bude ubijen prilikom potere. Posle hapšenja određen mu je pritvor, a i svi sudski veštaci tokom suđenja su istakli da je on u vreme ubistava bio neuračunljiv.

Komšije i dalje u strahu

Poznanici i komšije porodice Niče kažu da su očekivali da Ante bude osuđen na maksimalnu zatvorsku kaznu i kažu da se boje da bi posle nekog vremena mogao izaći iz bolnice.

-Čovek je hladnokrvno ubio svoju porodicu. Siguran sam da ako se slučajno desi da izađe na slobodu, da će opet nekog ubiti. Nadam se samo da će ostati zatvoren do kraja života – rekao je jedan od komšija.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *