ISTINITO

A+ A A-


Umro glavni srpski mason

Velika nacionalna loža Srbije ostala je bez svog prvog čovjeka, velikog majstora, jednog od glavnih srpskih masona, profesora dr Branka Medojevića. Od njega se čituljom oprostio njegov drug sa studija, bivši premijer Mirko Cvetković, pišu Naše novine.

Medojević, koji je bio dekan i redovni profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, umro je u utorak, 2. jula, u 63. godini života. Čitulje u dnevnim novinama, pored kolektiva Ekonomskog fakulteta, dala je i generacija studenata sa fakulteta. Posljednji pozdrav uputilia mu je i Velika nacionalna loža Srbije sa ograncima: "Sveti Sava", "Konstantin Veliki", Slobodan Jovanović", "Aleksandar Obrenović", "Đorđe Vajfert", "Sveti Jovan Krstitelj".
- Otišao je jedan od najboljih iz naše generacije. Bio je uvijek veseo i vedar i tako ćemo ga uvijek pamtiti - naveli su u čitulji Medojevićevi drugovi iz generacije među kojima i bivši premijer Mirko Cvetković.
- On je moj drug sa generacije na fakultetu - kratko je rekao Cvetković za Naše.
Bivši premijer, međutim, nije htio da priča o tome da li je Medojević bio mason ili ne, rekavši samo:
- Ne komentarišem ničije lične preference.
Na Ekonomskom fakultetu tvrde da ne znaju da je pripadao slobodnim zidarima.
- Nikada nije pričao o tome. I mene je iznenadila čitulja lože - rekao je jedan profesor tog fakulteta za Naše.
A jedan od braće Velike nacionalne lože Srbije kaže da se masoni ne kriju.
- Njihovo članstvo nije pod velom tajni. Pravi mason, kada ga pitate o članstvu, nikada neće negirati. Uostalom, mi nosimo masonske znake - kazao je on.

Prošle godine navršilo se 100 godina otkako je formirana pomenuta loža. Danas u Srbiji ima četiri velike lože, nekoliko divljih i oko 2.500 slobodnih zidara.

(Naše novine)

Media

Aktuelno

Ostale vijesti

Sva prava zadrzana - Istinito.com