Ispraćaj dive srpskog filma

Kultura

Kolege i prijatelji oprostili su se od legendarne Milene Dravić na komemoraciji u Zvezdara teatru. Diva srpskog filma biće sahranjena u Aleji zaslužnih građana pored Gage Nikolića.

Tužan dan za srpsku umetničku scenu – javnost se oprašta od voljene glumice Milene Dravić, koja je preminula u 79. godini.

Komemoracija povodom smrti Milene Dravić održana je u Zvezdara teatru – veliki broj kolega i prijatelja oprostio se od dive srpskog filma zanimljivim i smešnim anegdotama o smicalicama koje je veliki Gaga Nikolić pravio glumici, ali i suzama.

“Bez nje svet neće biti isti. Biće mnogo manj lep, čestit, radostan. Biće manje živ. Bila je i ostala velika, prepuna lepote, bila je plemenitost, duh i šarm. Bila je Beograd i Jugoslavija. Bila je i ostala svet. Zaista je bila svetlost, zaista je bila i ostala zvezda. Ta svetlost je neugasiva. Pre i posle svega branila je i dokazivala čovečnost. Ona ide kod njenog Dragana. Tužan je Beograd, Čubura, njena Boka Kotorska, sve scene, kolege i komšije… Hvala ti Milena za sve”, rekao je reditelj Jagoš Marković na komemoraciji.

Mileni se uz suze obratila i Anica Dobra, koja se prisetila anegdote s Gagom Nikolićem, koji je Mileni krišom, iz hodnika, drugim daljinskim menjao kanale na TV-u.

Reditelj Stefan Arsenijević se obratio Mileninim prijateljima na komemoraciji rečima: “Bila bi zvezda gde god da se rodila, a mi imamo sreću što se rodila kod nas” i podsetio da je “Milena jedina naša glumica u Larusovoj knjizi kinematografije, jedna na naslovnici Njujork Tajmsa i jedina s nagradom u Kanu.

Okupljenima se obratio i Vojin Ćetković koji je podelio još jednu anegdotu iz života velike Milene Dravić, kada je u hotelske sobe donosila svoj nameštaj i zaključio da se “zauvek uselila – u naše živote”.

Pozorišni reditelj Dejan Mijač ovako je govorio o “dobroj, dobroj vili”:

“Dobrota koju je isijavala i koju je publika znala da primeti i ono što je ljude zaticalo i ljude raznih karakternih kvaliteta opredeljivalo da vole Milenu je u stvari bila ta njena dobrota. A, dobrotu ne može nositi neko ko nema ljubavi. Milena je volela sve što je život i od svega toga, pomoću ljubavi, pravila čaroliju. Zato ona odlazi kao neka dobra vila. Na početku je bila Zvončica, pa onda Meri Popins, pa onda sve ostale dobre vile, dok na kraju nije bila onda dobra, dobra, dobra stara vila iz naših bajki”.

Komemoracija je završena dugim aplauzom dragoj Mileni.

Sahrana će biti na beogradskom Novom groblju, u Aleji zaslužnih građana, pored njenog supruga Dragana Gage Nikolića.

Glumica je bila deo najvoljenijeg glumačkog para domaće scene, zajedno sa suprugom Draganom Nikolićem, koji nas je napustio 2016. godine.

U karijeri je ostvarila bezbroj divnih uloga, a krajem prošle godine, kada je promovisana monografija o njoj, rekla je da joj je najdraža među njima – “sledeća”.

Milena se dugo lečila od teške bolesti, ali nije dozvoljavala da je ona sputa, niti je volela o njoj da govori. Pre samo nekoliko meseci, poklonila se publici na Festivalu u Puli, gde je dobila stojeće ovacije.

Dobitnica je Nagrade za najbolju sporednu glumicu na Kanskom filmskom festivalu i Nagrade “Žanka Stokić”. Najpoznatije uloge ostvarila je u filmovima: “Kozara”, “Ljubavni život Budimira Trajkovića”, “Rad na određeno vreme”, “Moj tata na određeno vreme”, “Sekula se opet ženi”, “Nije lako sa muškarcima” i “Zona Zamfirova”. Poznata je još i kao učiteljica iz kultne serije “Priče iz Nepričave”, Natalija iz “Policajca sa Petlovog brda”, zatim kao Vukosava Petrović i Spomenka iz TV–komedija “Pozorište u kući” i “Lud, zbunjen, normalan”. Krajem veka igra sporedne uloge u filmovima “Nebeska udica” i “Bure baruta”, a 2002. ponovo dobija na popularnosti zahvaljujući blokbasteru “Zona Zamfirova”, gde je igrala Tašanu.

mondo.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *