Predstavljena nova knjiga Žarka Lauševića

Kultura

Knjiga Žarka Lauševića “Sve prođe, pa i doživotna” u izdanju kuće “Hipatija” predstavljena je sinoć u Beogradu u prostoru Akademiji 28.
Nakon literalnog prvenca poznatog glumca “Godina prođe, dan nikad”, uslijedila je “Druga knjiga”, a od 21. decembra u knjižarama će se naći i njegovo najnovije djelo, piše Tanjug.

Pisac Laušević se još jednom predstavlja kao autor uzbudljivog dramatičnog štiva koje spada u vrhunske zapise dnevničke literature, a potresne ispovjedne bilješke ispisao je kao osuđenik broj 28375 koga pogrdno zovu Glumac, koji već 30 mjeseci leži u zatvoru Zabela.

O knjizi “Sve prođe, pa i doživotna” u Akademiji 28 govorili su glumac Goran Šušljik, producent televizijske serije “Koreni” u kojoj Laušević igra jednu od glavnih uloga, scenarista te serije Đorđe Milosavljević, novinar i izdavač Manojlo Vukotić i novinarka Radmila Stanković.

Odlomke iz knjige čitali su glumci Petar Benčina i Cvijeta Mesić, a promociju knjige je vodio Ivan Ivanović.

Na početku promocije okupljenima se video porukom obratio Žarko Laušević koji je napomenuo da ga za Akademiju 28 vezuju snažne emocije.

-Upravo u toj sali sam prije 40 godina imao svoju prvu profesionalnu premijeru. Igrao sam u predstavi ‘Propast Titanika’ Hansa Magnusa Encensbergera u režiji Uroša Glavackog. Bio sam student i moj profesor na FDU Minja Dedić bio je jako ljut na mene tih nedjelja. Igranjem u toj predstavi prekršio sam oštra pravila FDU- kazao je Laušević.
Manojlo Vukotić je kazao da je prva knjiga Žarka Lauševića “Godina prođe, dan nikad” prodata u 330.000 primjeraka i da je to rekord u posljednjih 40 godina u Srbiji.

-Do tada Lauševića niko nije znao kao pisca, a ta knjiga je imala izuzetno veliku literalnu vrijednost. Laušević se vratio sada svojim željama, nadanjima, zadovoljstvima, igrama… pa po malo i zabludama- kazao je Vukotić i dodao da ovakvu knjigu ne može da napiše glumac ni kada bi mu Šekspir suflirao.

-Knjigu koju predstavljamo nije u stanju da napiše ni dramski pisac sa iskustvom, ni dobar pravnik, ni zatvorenik, jer nema razrezano srce, ojađenu dušu i čistinu kajanja. Ovakvu knjigu je mogao da napiše samo Žarko Laušević, vlasnik sopstvene nadarenosti, gospodar i gospodin scene, ljubavnik filmske igre, nosilac ordenja krivičnih zakona iz dvije zemlje…- kazao je Vukotić.

Đorđe Milosavljević je napomenuo da je Žarka upoznao na izuzetno karakterističan način.

-Bio je u kostimu Aćima Katića… Izgledao je nevjerovatno. Naše prijateljstvo jeste mlado, ali među nama postoji veliko poštovanje. On je za mene fantastičan glumac kojeg sam gledao kao klinac i za mene je sjajno da imam priliku da se družim, pričam i razmišljam zajedno s čovjekom koji je ostvario sve te sjajne uloge- kazao je Milosavljević.

Goran Šušljik je otkrio šta je u njegovom životu zapravo znači Žarko Laušević.

-Meni je Žarko Laušević bio uzor još dok sam živio u Novom Sadu i Subotici i želio da budem glumac. Imao je ogroman talenat i nevjerovatnu harizmu. Kasnije, kada se sve dogodilo to što što se dogodilo, on je za mene postao romantični junak. Tada sam shvatio gdje živim i kako živim. Eto, nedavno smo bili u prilici da sarađujemo na seriji “Koreni#. To je najhrabrija i najljudskija knjiga koju sam čitao. To je priručnik za život- kazao je Šušljik.

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *