Izložba slika Ljubomira Gajića u Banskom dvoru

Kultura

Svečano otvaranje izložbe slika pod nazivom „Duboki trag“, akademskog slikara Ljubomira Gajića, biće upriličeno u Velikom izložbenom salonu Banskog dvora – Kulturnog centra u srijedu, 4. marta, sa početkom u 19 sati.

 

U okviru izložbe biće predstavljeno 50 djela nastalih u periodu od 2011. do 2016. godine, od kojih većina nije ranije izlagana. Stručni osvrt na izabrana djela povjeren je prof. dr Ljiljani Ševo.

 

– Ljubomir Gajić je bio slikar u čijem opusu je tema bila sekundarna kategorija, u kojem su, iznad svega, dominirale raskošno izvorna osjećajnost i produbljena vizija. One isijavaju i iz radova nastalih u posljednjim godinama njegovog stvaralaštva i prerano završenog života – rekla je o ovom velikom slikaru Ljiljana Ševo.

 

Značaj stvaralaštva Ljubomira Gajića za likovnu i kulturnu scenu Republike Srpske je višestruka, s obzirom na osebujnost ovog izvanrednog umjetnika.

 

Bogat opus

 

Opšti cilj izložbe slika akademskog slikara Ljubomira Gajića jeste da se na najljepši način podsjeti na važnost njegovog stvaralaštva i upozna šira javnost, a prvenstveno mladi stvaraoci, učenici i studenti, sa radom ovog izuzetnog umjetnika koji je iza sebe ostavio stotine vrhunskih slika.

 

– Već tokom, sada davnih, osamdesetih godina 20. vijeka dovedena je u pitanje mogućnost stvarne podjele slikarstva na jezik čiste apstrakcije ili čiste predmetnosti. U tom duhu ni Gajićeva umjetnost nikad nije bila klasična apstrakcija, niti nefigurativno slikarstvo. Suočeni sa njegovim radovima prepoznajemo krstove, mrtve prirode, mitska bića, portrete, hrišćanske parabole, snoviđenja, preobražene apsolutnom umjetničkom opsjednutošću – objasnila je ona.

 

Život posvećen slikarstvu

 

Posljednji ciklus slika Ljubomira Gajića potvrđuje njegovu životnu posvećenost slikarstvu i njegovom elementarnom značenju.

 

– Budući da je odličan poznavalac različitih kulturnih i literarnih tradicija, Ljubomir Gajić se fokusirao na jedan sasvim personalizovan čin preoblikovanja mitološke prošlosti u mitologeme savremenog. Gajić najčešće nanosi boju snažnim potezima, čija energija oblicima daje zadivljujuću snagu, a prostoru vanrednu pokretljivost – rekla je Ljuljana o njegovim djelima.

 

Edukacija

 

Tokom trajanja izložbe biće organizovan i edukativni program za djecu školskog i predškolskog uzrasta koji će imati priliku da se upoznaju s djelom Ljubomira Gajića.

 

Organizator izložbe je Udruženje građana „REZ“ u saradnji s Banskim dvorom – Kulturnim centrom. Pokrovitelji izložbe su predsjednica Republike Srpske, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Grad Banjaluka.

 

Izložba je prodajnog karaktera i biće otvorena do 4. aprila 2020. godine.

 

Biografija

 

Ljubomir Gajić (1948-2017) je priznati akademski slikar i sociolog kulture. U Beogradu je završio Fakultet političkih nauka i Akademiju likovnih umjetnosti, a prvu samostalnu izložbu imao je 1966. godine.

 

Jedan je od osnivača Akademije umjetnosti u Banjaluci, na kojoj je izveo prvu klasu mladih umjetnika, kao redovni profesor, na predmetu Crtanje i slikanje. Bio je redovni profesor Metodike nastave na Filozofskom fakultetu u Banjaluci, te osnivač i prvi predsjednik Udruženja likovnih i primijenjenih umjetnika Republike Srpske.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *