“Ličnost godine” pokret podizanja svijesti o seksualnom napastvovanju

Magazin

“Tajm” je odabrao društveni pokret za podizanje svijesti o seksualnom napastvovanju za “ličnost godine” u 2017. godini, objavio je ovaj američki magazin.

“Ovo je najbrža društvena promjena koju smo vidjeli u posljednjih nekoliko decenija, a počelo je hrabrim pojedinačnim djelima stotina žena i nekih muškaraca, koji su istupili i ispričali svoje priče”, izjavio je glavni urednik “Tajma” Edvard Felsental. 

Priznanje je uslijedilo u vrijeme talasa javnih optužbi za seksualno napastvovanje, koje su obuhvatile i neka od najuticajnih imena američke politike, medija i industrije zabave. 

Dok sve više ljudi istupa javno, pojedinci dijele svoje priče na društvenim mrežama o seksualnim napadima i zlostavljanjima kojima su bili izloženi, često koristeći hešteg #MeToo. 

Među finalistima za izbor ličnosti godine bili su specijalni savjetnik u američkom Ministarstvu pravde Robert Miler, koji vodi istragu o navodnom miješnju Rusije u američke predsjedničke izbore, sjevernokorejski lider Kim DŽong Un i režiserka “Čudesne žene” Peti Dženkins.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *