Emotikoni koje pogrešno koristimo

Magazin

Moderna komunikacija gotovo je nezamisliva bez emotikona – sličica kojima riječima dajemo kontekst i ton. Ipak, značenje nekih izgleda da nismo dobro shvatili.

Dizajnirani na način da budu prilagodljivi bilo kojoj kulturi ili jeziku, emotikoni su postali široko popularni i često se koriste umjesto čitavih rečenica. Na društvenim mrežama je sasvim moguće prenijeti određenu emociju samo jednim emotikonom, ali značenje nekih baš i nismo najbolje shvatili.

Za osobe koje vole da upotrebljavaju ikonicu djevojke da bi opisali neku smjelu ili srećnu djevojku sa pokretom ruke, zapravo bi trebalo da znaju da je riječ o djevojci koja upućuje na određeni pravac ili informaciju, odnosno da odgovara na postavljeno pitanje.

Emotikon koji djeluje besno i ljutito izduvava dim (paru) kroz nozdrve, zapravo, u originalnom značenju treba da prenese lice trijumfa i pobjede.

Emotikoni.jpg

Kada je riječ o nervoznom osmijehu koji bi trebalo da prenese osjećanje neprijatnosti, to nisu smajliji koji se za to najviše koriste (slika ispod, gornji red lijevo) jer su oni osmišljeni kao lice koje se smije (gornji red lijevo) i neko ko pravi grimasu (gornji red, sredina).

Emotikoni-f2.jpg

Takođe, „suza“ u predjelu nosa (gornji red, krajnje desno) znak je da u animi ili mangi neko spava, a ne da je tužan. Emotikon koji kao da se znoji (donji red, lijevo) je razočaran, ali je opasnost iza njega.

Otvorena usta i razrogačene oči (donji red, sredina) u ovom slučaju ne znače iznenađenje, već da je osoba mirna i ozbiljna. To isto, ali sa precrtanim očima (donji red, desno) trebalo bi da je znak da je neko impresioniran, a ne mrtav.

Dok su se koristili samo smješko i plačko, problema nije bilo. Ali s razvojem cijelog niza emojija došlo je do ozbiljnih nesporazuma.

Koliko je problem proširen najbolje govori činjenica da je na internetu čak i stvorena “Emojipedia”, svojevrsna enciklopedija značenja emojia koja pokušava izgladiti ove nesporazume.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *