“Explore feed” uskoro u cijelom svijetu

Magazin

Mark Zuckerberg je, čini se, oduševljen efektom koji je njegov “Explore feed” eksperiment napravio u Srbiji i još pet zemalja, da je odlučio da napravi veliku promjenu i za ostatak planete.

Ako vas još uvijek nervira rasparčani “news feed”, biće vam lakše, jer će sad cijeli svijet osjetiti blagodeti ove promjene. I dok je Mark Zuckerberg ubijeđen da mu svi vjeruju da je promjena napravljena iz brige prema korisnicima, stanovnici pet zemalja koje su bile pokusni kunići znaju da nije sve napravljeno iz altruistički pobuda, mada se on prilično potrudio da istakne to kao glavni razlog.

Facebook negativno utiče na društvo?

Poslije brojnih izjava da platforma Facebook negativno utiče na društvo, dedistanciranja onih koji su učestvovali u njenom kreiranju, kompanija je odlučila da napravi neke izmjene, te promoviše postove koji stimulišu diskusiju, a na štetu onih koji se pasivno konzumiraju.

facebook-news-feed-696x398.jpg

Iz kompanije su tom prilikom izjavili da cilj njihove platforme nije samo da bude zabavna za korišćenje, već i da pozitivno utiče na društvo, te da veliki broj pasivnih sadržaja utiče na iskustvo korisnika, te umanjuje zadovoljstvo i korisnost. Tako će u budućnosti u kompaniji predviđati koji post može da interesuje nekog korisnika, te da stimuliše interakciju sa prijateljima, pa će ovaj da se prikazuje u vrhu “news feed-a”.

Ovo nije prvi put da Facebook mijenja dinamiku platforme, a u korist interakcije sa porodicom i prijateljima, pa je tako 2016. godine kompanija najavila da će favorizovati postove koje dijele oni koje korisnik poznaje (ili bar Facebook tako misli), prije nego one koje dijele stranice i kompanije.

Neka se spremi svijet – stiže “Explore feed”

Mark je još ranije ove nedjelje objavio da će promjene biti uvedene kako bi se smanjio broj postova stranica, jer vjeruje da svi mi više želimo da gledamo postove prijatelja koji se prikazuju bez pretjerane logike (i stoje na feedu “100 godina”). Ukoliko se promjene u potpunosti sprovedu kao što je to bio slučaj kod nas to će biti globalni udarac na medije i generalno stranice korisnika koji su se do sada oslanjali na kvalitet postova kako bi došli do korisnika.

Mark-Zuckerberg-630x420.jpg

Sada će to biti onemogućeno, pa će stranicama ostati samo da plate Zuckerbergu da ih pusti na “news feed”. S obzirom da promjene stižu u narednim nedjeljama, tek se očekuju žalbe korisnika. Manje više, sve ono što smo mi već prošli. Interesantno je da svjetski mediji uglavnom ne navode da su ove promjene uvedene u Srbiji, Slovačkoj, Boliviji, Gvatemali, Kambodži i Šri Lanki.

Facebook uvodi veliku promjenu i udara na vlasnike stranica

Iako smo se svi ne tako potajno nadali da će Facebook odustati od ove “revolucionarne” ideje koja je uticala na smanjenje saobraćaja stranica za preko 60 odsto, Mark će stvar izgurati do kraja. On je u izjavi objavljenoj na ovoj društvenoj mreži rekao da je svjestan da će ova odluka dovesti do smanjenja angažovanosti korisnika, a posljedično i do smanjenja trajanja sesija.

Zuckerberg smatra da će to dovesti do povećanja kvaliteta sadržaja u odnosu na kvantitet. Može da se potvrdi da zaista ljudi manje vremena provode na Facebooku, jer nema šta da se vidi s obzirom da algoritam gura “popularne postove” u vidu “Top stories”.

Na kraju se sve svodi da ćemo kao i uvijek morati da se naviknemo na promjene, dok će biznisi zavisni od postovanja na Facebooku morati da promijene svoje navike.

PCpress.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *