Vukovar poveznica srpskih i EU kompanija

Magazin

Vukovar je sve privlačniji za poslovanje kompanijama iz susjednih država koje nisu članice EU, a Srbija je među prvima odlučila da posluje u ovom gradu.

Zajednički naziv za ovu privrednu saradnju je okretanje nove stranice, a definišu je bar tri osnovna razloga koja su se iskristalizovala.

Unazad tri godine Grad Vukovar sprovodi nekoliko programa kojima podstiče ekonomiju, a ima važan geostrateški položaj s dobrom saobraćajnom povezanošću, što je preduzetnicima bitno s aspekta rashoda, te ono glavno – zbog činjenice da je Hrvatska članica EU, „most“ je za plasman proizvoda srpskih kompanija na tržište veličine oko 500 miliona potrošača, uz dodatne mogućnosti u vezi sa dobijanjem sertifikata potrebnih za dalji razvoj.

U pokretanju privredne saradnje između srpskih ulagača i Grada Vukovara ključna je podrška Hrvatske privredne komore i Privredne komore Srbije, koja je s prednostima ulaganja u Grad Vukovar upoznala tamošnje privrednike.

Zahvaljujući tim aktivnostima probija se led, a dobrodošlicu dolasku kompanija iz Srbije, kao i svim ulagačima, otvoreno iskazuje gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

– Otvoreni smo za privrednu saradnju sa srpskim investitorima. Imali smo neku nevidljivu barijeru, ukratko bila je blokada, a i nedovoljna komunikacija urodila je manjkom saradnje. Zato je važno da se pokrenu razgovori koji mogu dovesti do otvaranja novih radnih mjesta i pokretanja investicija, na što Grad Vukovar posebno stavlja naglasak – kaže Penava

On je dodao da je inicijativa došla sa srpske strane krajem prošle godine.

– Kakva su očekivanja? Interes postoji, ali dok ne budu potpisani ugovori, i na primjer ne uđe se u kupovinu neke hale ili površine, teško je reći. Važno je reći da novac i kapital ne poznaje granice, nego traži nove aktivnosti, i želi biti u korak sa svijetom, a mi nastojimo prihvatiti takav način razmišljanja i činićemo sve da dođemo do benefita – uvjeren je Peneva.

Po velikom zanimanju za poslovnim partnerima u Vukovaru, gdje bi otvorili svoje proizvodne pogone, trenutno se ističe srpska kompanija mljekara “Mihajlović” iz Paraćina. Njeni predstavnici učestvovali su na prvom, tzv. uvodnom sastanku u kabinetu gradonačelnika. Pritom nisu bili usamljeni, naime još tri kompanije, i to iz segmenta proizvodnje, energetike i IT sektora, preko svojih predstavnika na tom su se sastanku detaljno raspitivale za mogućnosti ulaganja i uslove koje im se nude u Vukovaru.

Po pitanju konkretne realizacije ulaganja, čini se da se neće dugo čekati. Već iduće nedjelje navodno slijedi završna runda razgovora s delegacijom koja predstavlja jednu srpsko-iransku kompaniju koja se bavi proizvodnjom u segmentu dentalne higijene. Dođe li do dogovora, ta bi kompanija mogla i zvanično da bude prvi ulagač koji u Vukovar dolazi iz Srbije.

Ali zasad svi učesnici pokretanja poslovne saradnje s nulte tačke još imaju dosta posla na planu prezentacije i animacije, pa se očekuju i nove aktivnosti. Tako je na sastanku održanom u kancelariji vukovarskog gradonačelnika, a na inicijativu Zajednice vijeća opština, načelno dogovorena organizacija poslovnog foruma u Vukovaru. Organizatori bi bili HGK i Privredna komora Srbije.

Poslovni dnevnik

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *