Zašto Bosna i Hercegovina ima dva imena?

Magazin

Youtube kanal “Name Explain”, koji se bavi tumačenjem imena država, gradova, okeana i poznatih istorijskih ličnosti, objavio je video u kome se postavlja pitanje zbog čega Bosna i Hercegovina nosi dva imena.

U animiranom videu, prvenstveno namijenjenom onima koje ovaj dio svijeta ne poznaju baš najbolje, ali iz koga i oni drugi mogu nešto da nauče, kaže se da “granicu” između Bosne i Hercegovine predstavlja planina Ivan.

Ime Bosna prvi put spominje sredinom 10. vijeka u djelu vizantijskog cara Konstantina VII Porfirogeneta, i vodi porijeklo od imena rijeke Bosne. Ime rijeke dolazi iz proto indo-evropskog jezika i potiče od korijena reči “bos” ili “bogh”, sa značenjem – tekuća voda.

Naziv Hercegovina vodi porijeklo od njemačke riječi herzog, koja označava titiulu sličnu vojvodi, odnosno od njene srpske verzije herceg. Tako je, ustvari, Hercegovina zemlja vojvode, odnosno vojvodstvo.

Stefan Vukčić Kosača proglasio se hercegom Huma i obale. Hum ili Zahumlje je predio blizu mora, u slivu rijeke Neretve, na području koje danas djele Hercegovina i Hrvatska, kaže se u videu.

Poslije perioda pod otomanskom vladavinom, i kao sastavni dio Jugoslavije, BiH je 1992. godine proglasila nezavisnost. Ime je, međutim, ostalo isto. Nije promijenjeno u nešto kao na primjer “Bosgovina”, kako autor videa navodi u šali, već i dalje sadrži dva imena, odnosno geografska pojma – Bosna i Hercegovina.

Osim BiH, dvije riječi u imenu imaju i države: Antigva i Barbuda, Sent Kits i Nevis, Sent Vinsent i Grenadini, Sao Tome i Prinsipe, te Trinidad i Tobago.

{youtube}9UuF7f0UPUI{/youtube}

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *