Google otežao “krađu” fotografija

Magazin

Google je napravio promjenu, koja bi mogla skupo da vas košta, ukoliko odlučite sa sačuvate fotografije sa autorskim pravima.

Uklonjeno je “view image” dugme, zbog čega će ljudima biti teže da direktno sačuvaju fotografije koje su zaštićene autorskim pravima.

Nekada direktan link ka verziji određene fotografije u visokoj rezoluciji, “view image” dugme je predstavljalo veliku brigu za fotografe, izdavače i sajtove sa fotografijama koje se plaćaju, jer je dozvoljavala ljudima da dobiju fotografije visoke rezolucije bez potrebe da posjete originalni sajt na kom se ona nalazi.

Ipak, i dalje će biti moguće posjetiti izvor fotografije uz pomoć preostalog “visit” dugmeta, ali u Google-u se nadaju da će na ovaj način smanjiti šanse da ljudi kradu slike koje su zaštićene autorskim pravima – gledanje slike u originalnom kontekstu bi trebalo da bude crvena zastavica za sve koji žele da je “pozajme”.

Ova mala, ali prilično važna promjena dolazi u trenutku kada je Google uspostavio partnerstvo sa kompanijom Getty i dobio pravo da koristi njene fotografije unutar svojih proizvoda i servisa.

Telegraf.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *