Tesla dobio skulpturu u prirodnoj veličini

Magazin

Srpski naučnik Nikola Tesla dobio je skulpturu u prirodnoj veličini u Sarajevu, a postavljena je ispred puba “Tesla” u opštini Stari Grad.

Tesla je djelo magistra kiparstva Damira Šabića koji je napravio na inicijativu vlasnika puba Denisa Stojnića.

Tesla “sjedi” i djeluje kao da razmišlja, dok mu je u krilu sijalica koja svijetli. Stojnić je kazao kako je skulptura napravljena na osnovu fotografija na kojima Tesla zamišljeno sjedi i razvija genijalne ideje.

Skulptura je već počela privlačiti pažnju prolaznika, a djeca se rado fotografišu s njim.

Nikola Tesla rođen je 10. jula 1856. godine u Lici, a gotovo cijeli život je proveo u Americi. Preminuo je u Njujorku sedmog januara 1943. godine. Višu tehničku školu završio je u Gracu, a prvo zaposlenje dobio je u Mariboru kao pomoćni inžinjer. Radio je širom Evrope, a fakultet je završio u Parizu. Od 1884. godne radio je kod Edisona u laboratoriji u Njujorku kratko, a godinu dana kasnije osniva svoju kompaniju.

Poznat je po otkriću izmjenične i višefazne struje, bežičnog prijenosa energije i radiosignala, radija itd. Iako ga nisu cijenili tokom života onoliko koliko je zaslužio, danas se njegovo ime uzvikuje glasno, s puno poštovanja, a brojna udruženja, studentske i inžinjerske organizacije čuvaju uspomenu na ovog velikana i nose njegovo ime. O njemu su napisane brojne knjige i snimljeni dokumentarni filmovi.

Teslini posmrtni ostaci nalaze se u muzeju Nikole Tesle u Beogradu.

Klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *