Ruska bajka o Djeda Mrazu: Profesionalni glumci oživljavaju novogodišnje čudo (FOTO/VIDEO)

Magazin

Ko i zašto je u Rusiji napravio jedinstvenu družinu, Ceh Djeda-Mrazova, i zašto najistaknutijih “djedovi” svake zime dolaze u Kareliju?

Čuli ste za ruske bajke, ruske babuške, rusku votku… Znate da ruski jezik nazivaju i “jezikom bajki” (Сказочный язык). Jeste li znali da na sjeveru Rusije živi najmlađi Djeda Mraz na svijetu i da se kod njega okupljaju profesionalni Djeda-Mrazovi iz cijele Rusije?

Pripreme za “čuda” Djeda-Mrazovi počinju već krajem novembra: vade najelegantnije kapute, provjeravaju burad, prikupljaju vreće s poklonima, izmišljaju nove zabave za djecu i odrasle. Većina njih putuje u Kareliju, gdje se u gradu Olonjec već 16 godina održavaju “Olonjecke igre Djeda-Mrazova”.

Olonjec je gradić na sjeveru Rusije, u Republici Kareliji, i rodno mjesto karelijskog “mraza” Pakajne, najmlađeg od svih novogodišnjih “djedica”.

Već nekoliko puta glavne nagrade “Olonjeckih igara Djeda-Mrazova” dodijeljene su penzenjcima (grad Penza, Penzjanjska oblast na jugozapadu Rusije) koji su postali članovi žirija u Olonjecu, pravili olimpijske jelke i proslavili se na internetu, prepjevavši hit Natali – “Muškarac s bradom”.

U 2016. godini penzenjski Ceh Djeda-Mrazova napunio je 52 godine, po čemu je jedinstven u svijetu kao zvanično registrovano udruženje Djeda-Mrazova, koje okuplja više od 100 ljudi.

“Obući crveni kaput i gromko vikati ‘srećna Nova godina’ može svako”

Predsjednik Giljdije (ceha) penzenjskih Djeda-Mrazova, član žirija Olonjeckih igara Djeda-Mrazova 2015. godine, Aleksej Ljapin, alias Djed Mraz Buba (ime je dobio po liku Bube Kastorskog iz filma o neuhvatljivim osvetnicima), te godine je okupio svoju družinu početkom decembra.

-Zima je počela, mraz je tu, snijeg je tu, smatrajte da su Djeda-Mrazovi radili. No, pred nama je nimalo lak zadatak – podijeliti djeci poklone, uvjeriti odrasle u novogodišnje čudo i da prava bajka postoji. Za 10-15 prazničnih dana moramo odigrati i do 150 nastupa u vrtićima, klubovima i domovima kulture, održati 10-20 korporativnih događaja za odrasle i još nekoliko desetina privatnih čestitanja i izazova. Za takav tempo svako od nas mora imati snage za ovu ulogu, riječi su kojima prvi čovjek družine bodri ostale Djeda-Mrazove.

Alekseju Ljapinu je 28 godina, on je profesionalni voditelj “djedmrazovac” već 16-tu sezonu.

-Za mene je novogodišnja sezona kao poseban dio života. Čekam i svake godine se iznova radujem, obožavam to vrijeme kada mogu obući kostim i u liku Djeda Mraza Bube sjajno i veselo završiti godinu. Najzahvalnija publika su djeca na matineima u vrtićima. Tako snažan talas pozitivne energije dolazi od njih, pokloniš im priču a zauzvrat osjetiš ljubav i zahvalnost, kaže Aleksej.

Djed Mraz po imenu Zavodnoj, glumac Penzenjskog oblasnog dramskog tetra Vladislav Matjukin, takođe je pobjednik Olonjeckih igara 2010. i 2015. godine.

-Meni su se kao profesionalnom umjetniku pojavili kon kurenti – diletanti. Oni najčešće ujutro odlaze u predškolske ustanove, ali ne mogu kvalitetno da odigraju predstavu. Članovi našeg ceha svake godine se okupljaju i dijele međusobno iskustva, dolaze s novim igrama i zabavama. Kao profesionalci, mi znamo da je lako ubiti nadu u novogodišnje čudo u dječjim dušama. A danas se sve češće u decembru pojavljuju Djeda-Mrazovi u marketima. Sjednu u taksi, uzmu vreću i odlaze da zarade novac. S jedne strane drago mi je da postoji konkurencija, ali mora se raditi kvalitetno. Dječiju publiku nećete zadržati sa jednim “Ehehej, to sam ja!”. Zato svake godine društvenim organizacijama dajemo spiskove profesionalnih Djeda-Mrazova kako bi bilo što manje samozvanaca u vrtićima i školama, kaže Vlad.

U Penzu već 31 godinu radi škola Snjeguroček, gdje se razrađuju novi scenariji za predstave pod jelkom. Sve donedavno u vrtićima i školama su se igrale tradicionalne igre: “Rukavička”, “Zamorožu, zamorožu”, “Jeločki-penečki”, ali savremenu djecu je teško njima zadiviti.

-U godini Olimpijskih igara u Sočiju (2014.) ja sam došao u Olonjec (Jelensk) s prezentacijom “Sportski Djed Mraz” i pokazao djedamrazovski energiju, što je proizvelo veliko uzbuđenje. Zamislite: Djed Mraz baca kaput, a ispod njega crveni kostim olimpijske reprezentacije! I tu počinje veselje: vježbe, čučnjevi, ljuljaške… Kada sam se vratio kući, i tu smo u pozorištu, pod glavnom jelkom u Penzu održali zabavu sa olimpijskom temom, prisjeća se Vlad.

Ove sezone Djeda-Mraz Zavodnoj počeo je da priprema sebi zamjenu. Mladi glumac penzenjskog teatra Nikolaj Šapalov oblači kostim i zajedno s Vladislavom Matjukinim odigraće nekoliko predstava pod glavnom jelkom Penzenjske oblasti.

“Plave jelke”

Svake godine Djeda-Mrazovi završavaju sezonu predstavama koje oni među sobom nazivaju “Plave jelke”.

-To su naši najzahtjevniji nastupi zato što se održavaju na dječijem odjeljenju oblasnog onkološkog dispanzera. Tu se malo ko šali i veseli. Možete li da zamislite kako je teško izmamiti osmijeh od bolesne djece koje sjede u krilu i na rukama majki s najtužnijim očima? Tu ni šala nije šala i s njima se teško igrati. Pokloniti im nadu u čudo takođe je teško. Zato mi na onkologiju i u internate idemo svi zajedno, kako bismo pojačali bajkovitu energiju, kaže Djeda-Mraz Purga, Valerij Kočetkov.

{youtube}ZzlefUOFK8Q{/youtube}

Tradicionalno, 11. januara penzenjski bajkoviti starci okupiće se zajedno nakon završetka žestoke sezone predstava pod jelkom, kako bi razmijenili nove ideje, utiske i osjećanja.

-Želimo da ljudi shvate da je potrebno organizovati odmor i za sebe. Teško je uživati u prazničnim svečanostima nekom ko i sam nije učestvovao u njihovoj pripremi. U tom slučaju, ne može vas razveseliti ni Djed Mraz ni šampanjac. Napravite čudo za sebe, onda će život biti svijetao i radostan – otkrivaju tajnu novogodišnjih praznika penzenjski Djeda-Mrazovi.

TASS/Istinito

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *