Srećan vam Dan mačaka

Magazin

Jeste li znali da se osim dana ljubavi u februaru slavi i Mačji dan? Datum 17. februar obilježava se kao Dan mačaka širom svijeta od 1990. godine kada su održani prvi protesti zbog nebrige o mačkama i zbog njihove eutanazije.

Numerolozi tvrde da je 17. idealan dan jer sadrži brojke 1 i 7, što asocira na sedam mačjih života, a febraur je izabran jer je tradicionalno mjesec ljubavi.

Prve mačke su pripitomljene prije 5000 godina u Egiptu, kada su smatrane božanskim životinjama i bile su veoma posebne. No nisu uvijek bile tako tretirane. U srednjem vijeku se vjerovalo da su mačke demoni, te su proganjane. Smatrane su prevrtljivim i podmuklim životinjama, a time i zlima, posebno ako su bile crne. U mnogim se kulturama i do danas vjeruje da crne mačke donose nesreću. Tek u 17. vijeku mačke su ponovo stekle poštovanje i prihvaćene su u Zapadnoj kulturi. Od tada su sve omiljenije kao ljubimci.

Istraživanja su pokazala kako su obožavatelji mačaka slobodoumniji, nekonvencionalni, filozofski nastrojeni, znatiželjni, kreativni i umjetnički nadareni.

Mačke je dosta lako “pročitati”, odnosno promatranjem njihova ponašanja možemo shvatiti kako se osjećaju. Ako je boležljiva ili neraspoložena, najčešće će podviti rep. Treptanjem očiju pokazuje povjerenje, a nervozu i uznemirenost titranjem ušiju. Zadovoljstvo će iskazati istezanjem šapica.

Većina vlasnika mačaka reći će kako ništa nije više opuštajuće od zvuka koji maca ispušta dok prede. Takođe, taj zvuk snižava visok krvni pritisak i nivo stresa, pokazuju istraživanja.

Posvetite danas posebnu pažnju vašim krznenim lopticama, ipak je danas njihov dan!

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *