Zašto u restoranu na tanjiru uvek dobijete komad peršuna

Magazin

Da li ste se ikada zapitali zašto gotovo uz svako jelo u restoranu na tanjiru dobijete i komad peršuna?

Pored toga što mnogi kuvari prešun koriste kao dekoraciju, postoji još jedan, jako važan razlog za to.

Iako većina ljudi ostavi peršun na tanjiru, jer ga smatraju isključivo dekoracijom, bolja ideja bi bilo staviti ga u usta i polako žvakati.

Osim što čisti nepce, peršun osvežava dah i neutralizuje neugodne mirise koji u ustima ostanu nakon jače začinjenih jela.

Osvježavanje daha grickanjem svježeg peršuna seže još u doba starih Rimljana. Oni su nakon jela često grickati peršun i moguće da je to jedan od razloga zašto je nastao običaj stavljanja komada ove biljke na tanjire u mnogim restoranima širom sveta, prenosi portal healthyeating.sfgate.com.

Drugi razlog je dekoracija jela, a navodno je to poteklo od mesara u davnim vremenima koji su oko svježeg ili pečenog mesa stavljali i peršun kako bi hrana bila primamljivija kupcima.

Kasnije su restorani počeli da kopiraju ovu ideju, a do 1915. godine gotovo u svakom restoranu na tanjir se stavljao peršun.

Zašto je peršun dobar za svjež dah?

U peršunu se nalazi visoka koncentracija hlorofila, a upravo on uništava bakterije u ustima.

One počinju da se razvijaju nakon jela, a to je direktan uzrok lošeg zadaha. Peršun je posebno dobro sažvakati nakon što se pojedu jela puna bijelog ili crnog luka.

telegraf.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *